FEBRER 2024: L'opinió dels grups municipals representats a l'Ajuntament d'Altafulla

Llegeix què opinen els regidors i les regidores de la Corporació Municipal

 09 FEBRER 2024


L’Altafulla fins el Gaià, en marxa!

Aquest mes de febrer l’hem començat amb més de 1100 persones, d’Altafulla i d’arreu del país, participant en la Marxa dels Castells del Gaià. Una activitat que ja ha arrelat amb força a l’agenda i des de l’Ajuntament volem donar les gràcies a tot el voluntariat que ho ha fet possible: CE Altafulla, alumnat de l’Institut i més voluntaris. Participar- hi dona l’oportunitat perfecta per conèixer millor el nostre territori, ric en patrimoni i amb un entorn natural que és el nostre pulmó verd: la desembocadura del Gaià

De fet, un dels objectius del nostre govern és poder incorporar les terres del Vinyet i la Peixerina al nostre terme municipal. A la pràctica, el nostre Ajuntament ja dona des de fa molts anys serveis bàsics al veïnat d’aquesta part de l’antic terme de Tamarit (annexat a Tarragona al 1951): el servei d’aigua (de boca i clavegueram), la Policia Local hi fa més de 300 actuacions a l’any, les cases que hi ha fan ús del servei d’escombraries altafullenc i molts d’aquests veïns participen en el teixit associatiu i social d’Altafulla. Aquests són alguns dels motius que ens han motivat a proposar al pròxim Ple del 22 de febrer a demanar que el límit de terme entre Altafulla i Tarragona sigui el que molta gent ja creu que és: el riu Gaià.

Aquest febrer veurem acabades les obres de reparació i protecció de Botigues de Mar (uns 100.000€ d’inversió) que permetran garantir la seguretat de l’espai i tenir en condicions el passeig abans de Setmana Santa, dies de molta afluència. També s’ha posat fil a l’agulla a la renaturalització (com recomana Costes de l’Estat) de la duna que ja s’estén per tot el Parc de Voramar i que ha comptat amb l’ajuda dels alumnes del Pla de Transició al Treball i la Brigada.

I aquest any sí: tindrem Carnaval! Era molt fàcil: només feia falta posar a disposició de les entitats un espai on poder preparar les carrosses i enguany gaudirem d’una festa amb 5 carrosses i 2 comparses que ompliran de festa els nostres carrers. Així doncs, a gaudir de la festa; una festa lliure d’agressions masclistes!

Jordi Molinera Poblet

L'Esquerra Independentista d'Altafulla-Esquerra Republicana de Catalunya

 

Millor que no plogui 100 l/h. i que cap temporal no s'endugui el nou "cordó dunar"

Estem en un moment de greu sequera, el canvi climàtic se'ns fa difícil de viure i a casa nostra, de seguida que tenim la informació sobre la previsió de pluja, patim molt, tots ho sabem. Els grups de whatsapp, amb 170 i 129 membres, 299 veïns, comencen a donar informació i moure imatges d'aquells que estan a la zona, informacions que agraeix tothom i que en alguns casos permeten calmar els ànims.

Però sembla que per alguns membres de l'equip de govern tot aquest patiment és molt menor, doncs es permeten trivialitzar sobre les quantitats de pluja que podem assumir i sobre com estem de preparats pels futurs aiguats quan encara no s'han complert els compromisos amb la Plataforma de veïns contra les inundacions.

Al darrer ple, a l'audiència pública dels pressupostos i no sé a quants llocs més, el nostre alcalde ha fet un relat exhaustiu de la seva actuació del dia 19 de gener, tal com ho explica, “amb paraigües sota la pluja”, sembla tot un acte heroic, tant és així que la seva visió dels fets li permet inclús retar als elements de la natura: "Soc el primer a qui li encantaria una pluja de 100 l per veure com funciona tot,(…) tinc ganes d'una prova a 90 -100 litres i sabrem on fallem, prova-error, prova-error, fins que ho arreglem".

Així no anem bé, entenem que aquesta no és l'actitud responsable que mereixem. Guiat per les peticions concretes, dirigides per un bon nombre de veïns, l'Ajuntament pot llogar una màquina per treure canyís i brutícia de la rasa, desembussant l'entrada d'aigua al dipòsit, sense arribar a netejar tots els embornals de la zona, però no ens podem permetre treballar sobre prova-error com es va dir al darrer ple. Tenim els recursos i el compromís de resoldre aquest tema sense necessitat de fer experiments. No senyor alcalde, no estem d'acord a fer que les inundacions al barri marítim siguin el seu laboratori privat (d'egolatria).

Ja ens tenen acostumats als seus canvis de criteri i d'opinió, ara no els interessa parlar de residència per la gent gran, i sí de centre de dia. Fan un gir de 180° i no se'ls cau la cara de vergonya quan han estat mesos reclamant la residència sense descans. És evident que quan no interessa el jovent tampoc interessa un Servei d'Ocupació Municipal, que quan no interessa posicionar Altafulla fora del terme municipal, tampoc ho fa un congrés nacional, ara bé, un cordó dunar amb dues entrades "fantàstiques" perquè l'aigua inundi el Parc de Voramar quan tinguem temporals, aquí sí, tornem a retar els elements de la natura, reconeixent punts febles i errors als seus projectes, en definitiva, és poc responsable.

Montse Castellarnau Vicente

Alternativa Altafulla - Confluència (AA - C)

 

Altafulla: platja i molt més

Des que vàrem assumir la responsabilitat de la Regidoria de Turisme, ara fa escassament mig any, no hem deixat de treballar per "desestacionalitzar" l’oferta turística del nostre municipi, impulsant antics i nous projectes, fora de temporada. La Fira gastronòmica de les Cultures, les Jornades Gastronòmiques del Bolet o la Fira de Nadal en son només uns exemples.

 Som conscients que, per al període d’estiu, la platja és el nostre principal reclam i, precisament per això, sempre hem esmerçat tots els esforços necessaris per superar les dificultats mediambientals que sovint l’han posat en perill. La campanya estival, però, és molt curta, i nosaltres volem que Altafulla sigui un destí atractiu per als visitants, durant tot l’any. El patrimoni cultural, històric, natural i gastronòmic, i les bones vies de comunicació, son arguments inqüestionables de la nostra vila.

Per a dur a terme la promoció d’Altafulla com a destinació turística, també fora dels mesos d’estiu, enguany participarem en el Navartur, la Fira  Internacional de Turisme de Navarra, que se celebra a Pamplona, del 23 al 25 d’aquest mes de febrer, i que és un magnífic aparador, no només per al turisme navarrès, basc i aragonès, sinó també per a l’internacional (fonamentalment el francès, l’alemany i l’holandès).

Cal recordar que aquesta és probablement la fira més important del nord d’Espanya, i que només al 2023 va comptar amb més de 46.000 visitants, xifra que representa un increment del 60% respecte l’any anterior.

Promocionar un turisme permanent i de qualitat per a Altafulla és donar suport  al teixit productiu del nostre municipi que, fonamentat bàsicament en el petit comerç, la restauració i la hostaleria, no pot dependre exclusivament d’una activitat econòmica concentrada en tres mesos. 

La despesa en promoció turística és una inversió que dóna rendiments a curt i mig termini, però som responsablement conscients de les nostres limitacions econòmiques, i aquesta cooperació conjunta i coordinada en els programes de fires i campanyes de publicitat  del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona s’ajusta perfectament a les nostres circumstàncies financeres.  Participar amb altres municipis de la zona, sota la marca Baix Gaià, ens permet una millor gestió dels recursos de cada municipi davant objectius comuns del territori.

Seguim treballant per Altafulla, seguirem informant.

 

Tomàs Serra Albiol

Junts per Altafulla - Compromís Municipal (CM)

 

Mesures insuficients

Aquesta passada quinzena de gener, s'han dut a terme una actuació al barrí marítim, on s'han substituït els embornals pluvials actuals, per permetre millor canalització de les aigües de pluja

Tanmateix, l'endemà de l’actuació, va quedar evident, que aquest sistema de canalització per a que funcionés tenia que estar allà la Brigada i el servei de aigües per a desembossar i treure les canyes que es quedaven atrapades, la pregunta seria….si la pluja hagués sigut més intensa, que hagués passat? Hagués funcionat aquesta canalització?

Hauria estat, de més dur a terme l'actuació a la rasa ja que fa retornar brutícia al dipòsit així deixant-ho taponat, fent que no pugui drenar l'aigua pel canal.

La brigada, (com he dit abans) amb la Seva excel·lentíssima actuació va haver de retirar tota la brutícia acumulada tant a les entrades del dipòsit com als embornals.

Una opció viable, que plantegem i que portàvem a la campanya electoral, es establir un projecte de gestió d'aigües pluvials al barri marítim per tal de minimitzar el risc d'inundacions de les xarxes viàries així com habitatges, el qual estan sent afectats aquests últims anys.

Tot i no formar part del govern actual, des de l'oposició continuem treballant amb ambició i projecte, com bé hem fet durant aquests últims anys.

Preocupant-nos per el barrí marítim, la residència, la platja, l’ habitatge, etc que considerem que són inversions necessàries i prioritàries i d'interès per a tots els altafullencs, per això cal voluntat política per dur-les a terme

 

Inma Morales

Partit dels Socialistes de Catalunya - PSC