El 36è FIM d'Altafulla presenta un programa de set concerts del 4 al 26 d'agost

Destaca la presència del piano en diferents propostes, un homenatge a Pau Casals i un recital de música sefardita

 20 JULIOL 2023


Ajuntament d'Altafulla

La plaça de l'Església d’Altafulla serà un any més el marc incomparable que acollirà del 4 al 26 d’agost el 36è Festival Internacional de Música d’Altafulla, que organitza la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla i compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona. En aquesta edició es disposa d’un programa de set actuacions que pretenen satisfer tot tipus de públic. Unes propostes que, alhora, poden catalogar-se com a fresques, estivals i assequibles per a tothom. Una suma idònia per un espai com el que acollirà els recitals, una de les places amb millor acústica del país segons els experts.

La programació l’han elaborat de manera conjunta els codirectors artístics del certamen, el prestigiós flautista Claudi Arimany i el mestre Albert Sardà. L’acte de presentació del cartell, de fet, s’ha celebrat aquest dijous 20 de juliol al matí al mateix escenari de la plaça de l’Església, i a banda de tots dos programadors ha estat presidit pel coalcalde, Jordi Molinera, la regidora de Cultura, Gemma Maymó, i el coordinador del Festival, Josep Maria Recasens.

Per Molinera, “el FIM és un festival més que consolidat i representa un goig i un privilegi” per la vila. Igualment ha destacat que “omple localitats i és, per tant, un exemple de bona gestió cultural”. D’altra banda, la titular de Cultura ha posat en valor la qualitat dels concerts que es podran veure enguany. Uns espectacles “que faran passar una bona estona als assistents”, ha dit Claudi Arimany, “per la qual cosa no cal que siguin experts en música clàssica”.

La programació

04/08/2023 ENSEMBLE MARTINU DE PRAGA

L'Ensemble Martinů és un quartet txec de piano format el 1978. El conjunt ha produït 10 CD i realitza enregistraments regularment per a la ràdio i la televisió txeca, incloent-hi música per a pel·lícules. Ha estat convidat a més de 1000 concerts i gires arreu del món, i ha actuat en països com Suïssa, Ucraïna, la Xina i el Brasil entre d'altres. També ha participat en festivals internacionals de música i en esdeveniments a la República Txeca, com el Festival de Praga Premiers i el Festival de Primavera de Praga.

El seu repertori inclou composicions dels segles XVIII al XX, amb un focus especial en la música de Bohuslav Martinů i altres compositors txecs contemporanis. Han contribuït a establir el gènere del quartet amb piano a l’Europa central i han encoratjat més de 50 compositors txecs a escriure obres per a ells.

L'Ensemble Martinů és reconegut per presentar la música txeca contemporània en el seu context històric i mundial, i el seu repertori també incorpora elements de rock, jazz, blues i swing. Des de 2003 han estat nominats al Premi de Grup de Cambra Txec, el més alt reconeixement en el seu país.

08/08/2023 HOMENATGE A PAU CASALS

El violoncel, aquest germà gran del violí, va ser considerat durant segles un instrument d'acompanyament, amb partitures senzilles, repetitives i en registres greus. Els violoncel·listes eren, doncs, molt més sociables que els solistes per excel·lència: flautistes i violinistes. Així, els professors de violoncel van escriure peces per als seus alumnes, per a dos, tres o quatre violoncels, per tal de donar-los l'oportunitat de convertir-se en virtuosos malgrat tot i, finalment, brillar, “com els altres”.

Pau Casals, del qual commemorem els cinquanta anys de la seva mort, no es va desviar d'aquesta norma i va contribuir amb les seves composicions. Quan els romàntics van “prendre el poder” a principis del segle XIX, van buscar un timbre semblant a la veu humana per expressar les seves emocions turbulentes. El violoncel, la suavitat i el dramatisme del qual ens recorden les qualitats de la veu humana, va ser ideal. El violoncel va començar llavors la seva gran carrera com a solista. Aquest nou estat encara és vigent avui dia.

En aquest magnífic programa "1,2,3 violoncels... i piano" el Duo Fortecello, Anna Mikulska i Philippe Argenty i els seus amics violoncel·listes, Ladislav Szathmary i Eric Courrèges, ofereixen un calidoscopi de peces a geometria variable des de l'època barroca fins a avui dia. Un programa tot de vellut, grandiós, orgullós i melancòlic, igual que el violoncel.

11/08/2023 GRUP DURME - MÚSICA SEFARDÍ

Durme es va crear per combinar la dansa contemporània amb la música espanyola i sefardita, tot creant un marc de llums i ombres on coexisteixen els esperits del passat i l'impuls de l'art actual. L'espectacle s'ha desenvolupat en diversos formats, i ha donat protagonisme a l'aspecte musical.

A partir de la fusió de cultures a Espanya al segle XV, s'han buscat melodies guardades durant cinc segles en diferents llocs geogràfics. Aquesta recerca ha inclòs cultures àrabs, cristianes i jueves, i ha creat un nou i personal llenguatge musical basat en l'experiència dels membres de Durme.

Les melodies van des de les cançons de bressol sefardites cantades a Argentina o Israel, fins a les peteneres dels Balcans que combinen la cultura sefardita i gitana, o les melodies àrabs (zàjal) que van arribar al sud d'Espanya des d'Orient. Antigues melodies transformades en una música actual, fresca, amb harmonies originals i tocs de jazz.

Els membres de Durme han actuat tant conjuntament com individualment a tot Espanya, Europa, Amèrica i Àfrica, a més de ser professors de conservatori i donar classes magistrals a universitats, instituts i conservatoris.

13/08/2023 QUARTET GERHARD

El Quartet Gerhard va néixer l'any 2010 i des de molt aviat és considerat un dels grups amb més identitat i projecció a nivell internacional. Ha demostrat, més enllà de tota l'expectativa, com el talent i la perseverància condueixen a l'èxit. El seu treball impecable, particularment en el so, afegit a l’objectiu comú de convertir-se en un destacat quartet de corda explica el seu reconeixement. 

El seu debut amb la discogràfica Harmonia Mundi International el 2017 amb excel·lents crítiques de mitjans de tot el món els consolida dins del panorama europeu. Així mateix, han actuat en escenaris com Musiekgebouw (en el marc de la String Quartet Biennale Amsterdam 2020), Festival Radio France Montpellier, temporada Musikamera a La Fenice de Venecia, Weimar (Kunstfest), Instituo Arnold Schoenberg (Viena) i Elbphilharmonie Hamburg.

A partir de la temporada 2022 són residents al Festival de Torroella de Montgrí i a la Quinzena Musical de Sant Sebastià amb el cicle complet dels quartets de Xostakóvitx. També són artistes en residència a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca. Les seves interpretacions han estat retransmeses per Catalunya Música, RNE (Radio Nacional de España), NDR i SWR (Alemanya), BBC (UK) i France Musique (França).

16/08/2023 LE ROI DU PICCOLO

Jean-Louis Beaumadier és un reconegut flautista amb una destacada trajectòria en el món de la música. Va iniciar els seus estudis amb Joseph Rampal al Conservatori de Marsella i va continuar-los amb Jean-Pierre Rampal al Conservatori Nacional Superior de Música. Beaumadier ha guanyat diversos concursos internacionals i ha actuat com a solista en importants orquestres com l'Orquestra Nacional de França durant dotze anys.

La seva passió pels instruments de fusta, especialment pel flautí, es va despertar quan la seva família li va regalar un vell flautí, anomenat Bonneville. Ha treballat intensament per difondre i compartir la seva alegria en tocar el piccolo, tot actuant en concerts i treballant amb directors de renom com Sergiu Celibidache, Karl Böhm, Leonard Bernstein, Lorin Maazel, Seiji Ozawa, entre altres.

Beaumadier ha enregistrat nombrosos discos i ha estat reconegut amb el Gran Premi Internacional del disc de l'Acadèmia Charles Cros pel seu CD "La belle època del flautí". També ha publicat una col·lecció educativa amb l'editorial Billaudot. És convidat a convencions i festivals de flauta a tot el món i actua en concerts a diverses ciutats i països.

A més, ha actuat com a solista amb diverses orquestres prestigioses com l'Orquestra Simón Bolívar de Caracas, l'Orquestra de Cambra de Viena, l'Orquestra Filharmònica de Marsella i moltes altres. Beaumadier també imparteix classes magistrals a les principals institucions musicals internacionals.

Véronique Poltz, d'ascendència hongaresa, és una reconeguda pianista i compositora. Va iniciar els seus estudis de piano al Conservatoire à Rayonnement Régional d'Aubervilliers, on va obtenir diversos primers premis. Va continuar la seva formació al Conservatori Nacional Superior de Música de París, especialitzant-se en teoria i escriptura musical, i va rebre diverses distincions. També es va perfeccionar al Mozarteum de Salzburg.

Poltz és àmpliament sol·licitada com a músic de cambra, i actua en diversos programes i realitza concerts a diferents ciutats del món. Com a compositora, ha creat obres per a solistes, duos, orquestres i bandes de vent. Ha escrit arranjaments i orquestracions per a diverses peces.

Actualment, Poltz és professora d'Escriptura i Orquestració, i coordinadora del departament de Creació Musical al Conservatoire National à Rayonnement Régional de Marsella.

22/08/2023 LES QUATRE ESTACIONS DE VIVALDI

Claudi ARIMANY, flauta

Joan ESPINA, violí

Eduard SÁNCHEZ, flauta

Jordi REGUANT, clavicèmbal

Orquestra de Cambra TERRASSA 48

Kim TERMENS, violí concertino

26/08/2023 RECITAL DE PIANO

Bernat Català, nascut a Molins de Rei l’any 1993, és pianista i compositor. Després de graduar-se a l’Escola Superior de Música de Catalunya, continua la seva formació musical a la Guildhall School of Music and Drama i a la Royal Academy of Music de Londres becat per la Fundació Pedro i Pons, la Fundació Güell i la Fundació de la Royal Academy of Music. L’any 2017, el seu esperit inconformista el condueix a Suïssa, on es forma en el camp de la pedagogia musical a la Haute École de Musique de Ginebra.

És format de la mà de reconeguts professors, entre els quals destaquen Maria Jesús Crespo, Peter Bithel, Diana Ketler, Luiz de Moura Castro i Sylviane Deferne. Actua com a solista a diverses sales de renom i és regularment convidat a festivals i cicles de concerts a Espanya, França, Suïssa, Itàlia i al Regne Unit. És premiat en nombrosos concursos nacionals i internacionals entre els quals destaquen el 1r premi al concurs de les Joventuts Musicals de Vilafranca del Penedès, el 3r premi al Concurs Internacional Sobrio Festival (Suïssa) i el premi Adolphe Neumann de la Ville de Genève (Suïssa).

Bernat Català és membre del Caravaggio Piano Quartet, amb el qual ha guanyat el 1r premi al concurs del Festival delle Nazioni i el Premi de l’Associació de Crítics Musicals Italians 2019 a la millor formació emergent, i amb qui actua en importants sales italianes. El Quartet rep cursos de perfeccionament a l’Accademia Perosi de Biella (Itàlia) sota la guia de l’Atos Trio. Bernat Català també col·labora estretament amb el saxofonista Antonio Sola Corpas i interpreta obres del gran repertori de la música de cambra arranjades per a saxòfon i piano, i obres contemporànies i de nova creació. 

Després de formar-se en harmonia, contrapunt i composició de la mà de mestres com Xavier Boliart i Alessandro Timossi, Bernat Català desenvolupa una gran passió per a la composició. Destaquen entre les seves creacions obres per a piano sol i per a diferents formacions de cambra així com una cantata per a cor infantil estrenada el 2015. Actualment Bernat Català resideix a Suïssa, on combina l’activitat de solista amb la de músic de cambra i amb l’ensenyament pianístic. És professor titular del Cercle Lémanique d’Études Musicales de Lausanne.

Preus i venda d’entrades

Entrada d’un concert: 15€

Abonament de 4 concerts: 49€

Abonament de tot el festival: 65€

Venda d’entrades a:

Oficina de Turisme d’Altafulla (plaça dels Vents)

https://ajuntamentaltafulla.sacatuentrada.es/

Nits de concert a partir de les 21h a la plaça de l’Església