SETEMBRE 2022: L'opinió dels grups municipals representats a l'Ajuntament d'Altafulla

Llegeix el què opinen els regidors i les regidores de la Corporació Municipal

 30 SETEMBRE 2022


Ajuntament d'Altafulla

El govern de les falses esperances

Estem ja en la finalització de l’estiu, faig balanç i constato que el govern municipal liderat per Alternativa, amb Junts d’acompanyant i el PDeCat donant suport, ha fet bo el que van dir que serien un govern de mínims. Recordo les paraules del regidor Sr. Héctor Lopez Bofill on deia “que a la platja hi haurà sorra, costi el que costi”, o de la Sra. Marisa Méndez-Vigo que reposarien altre cop de sorra la platja malgrat la possibilitat de més temporals, doncs no. Hem vist com aquests dies s’han hagut de treure les terrasses dels establiments de la platja per falta de sorra. El més lamentable és que no han complert les seves promeses, sinó que han donat falses esperances i faltat a la veritat: al final els resultats es veuen i ara que acaba l’estiu veurem quina gestió en fan. Aquest govern de mínims s’ha vist en molts altres aspectes del dia a dia, la resposta als problemes que es trobaven era donar les culpes a l’anterior govern, enlloc d’assumir i resoldre’ls.

Recordem que l’anterior govern va deixar moltes coses encarrilades: Ruta de tapes, Altacústic, FIM, Tarraco Romana, festa del Carme, Havaneres, Escola d’Adults, nova marca d’Altafulla, projecte d’acció de promoció econòmica del comerç o a Brises amb la canonada i la nova rotonda d’accés... Més exemples on s’ha retrocedit. Manca de transparència: canvis de documentació econòmica just a l’hora de presentar-ho al Ple per la votació o demora en la posada a disposició d’informes. L’eBando s’ha convertit en el NoDo del govern, ha perdut el seu esperit inicial que no era altre que fer difusió de les activitats que es fan al municipi.

El trenet turístic, que hem pogut veure com bona part de l’estiu funcionava amb un minibus, que s’allunya molt de ser sostenible, a banda de perdre tot l’encant. O la piscina, un equipament que no s’adapta a la realitat, en un estiu molt calorós i amb la jornada continuada dels centres escolars durant el setembre, si res canvia, tancarà les seves portes en els primers dies de mes. Veurem ara quan s’hagin de posar a treballar i planificar, ja que les vacances s’acaben i hi ha molta feina per fer.

Daniel Franquès Marsal

L’Esquerra Independentista d’Altafulla - Esquerra Republicana de Catalunya - L’EINA-ERC

 

Humilitat i proximitat: clau del bon govern

En aquests quatre mesos estem escoltant a tothom per poder millorar els
serveis i complir els reptes plantejats des de les quatre formacions que donen suport al govern de gestió. Feina, serietat, compromís i esforç en benefici d’Altafulla. No sempre és possible aconseguir el que tothom desitja, com en el cas de la platja i els diferents interessos plantejats entre comerciants i veïnat. Des del primer dia aquesta alcaldessa es va posar a treballar per tenir una platja digna i un passeig de Botigues de Mar per garantir l’activitat sense perjudicar els que hi viuen.

Hem mogut sorra d’on hem pogut, tan aviat com les tempestes ens la treien, però només hem pogut gestionar la sorra pròpia degut a la impossibilitat de portar-ne de fora malgrat tenir partida per pagar-la. Una partida per la sorra i les hores extraordinàries fetes que s’hauran de tornar a votar, ja que ha estat impugnada. Les noves tempestes d’agost han suposat el risc per l’estabilitat de les terrasses que ja no podien estar sobre la sorra.

Amb feina i diàleg s’ha buscat la millor solució per conciliar els interessos de la restauració sense que el veïnat fos perjudicat en excés. Interessos que també estaven lesionats en un altre punt de la platja per un negoci que perjudicava el descans del veïnat i que cal ajustar a la legalitat. Malgrat tot arribem al final de l’estiu amb una platja mínima però suficient, i que ha permès salvar la primera temporada en tres anys sense pandèmia i amb sorra redistribuïda. 

Vull recordar que en aquests quatre mesos m’he reunit i he escoltat tothom que ho ha demanat. La decisió política i la feina de tothom ha permès també obrir La Violeta, tenir una bona gestió de la neteja pública i la brossa (amb retocs puntuals per incivisme), activitats per a la gent gran i gaudir de fires i festes com el festival de música, la fira d’Artesans o la festa de Brises que són un preàmbul de la festa petita de setembre i de la de Sant Martí que la ciutadania es mereix.

Montse Castellarnau Vicente

Alternativa Altafulla - En Comú Guanyem

 

Agraïment a les escoles

Comença el curs 2022-2023 i des de la regidoria d’ensenyament volem aprofitar l’ocasió per agrair al personal docent i administratiu de les escoles del municipi el seu compromís i el seu esforç per oferir la millor educació per als nostres infants. Aquest agraïment és extensiu també a les professionals de les escoles bressol que acompanyen els nens i les nenes en una etapa decisiva del desenvolupament humà.

Afortunadament, en el curs de preescolar dos, enguany estrenem una etapa íntegrament finançada des de la Generalitat. Malgrat aquesta mesura positiva a la preescolar, però, cal posar de manifest les distorsions que ha causat la decisió de la conselleria d’ensenyament d’avançar l’inici del curs al 5 de setembre a les escoles de primària i al 7 de setembre als instituts, cosa que encara reforça més la necessitat d’agrair al personal educatiu l’increment de treball que aquesta mesura comporta. Al nostre parer l’adopció d’aquest avançament ha estat un error. Aquest canvi en el calendari no ha comptat amb el consens de la comunitat educativa. De fet, ha despertat una oposició radical que s’ha manifestat en diverses jornades de vaga a les quals s’hi sumaran noves mobilitzacions.

Aquesta reacció és tan previsible com perfectament justificada si considerem que el sector ja es trobava amb molta tensió després de dos anys de pandèmia, de la limitació de recursos, de la inestabilitat laboral i de la necessitat de cobrir bona part de l’activitat formativa a base de voluntarisme. A aquestes deficiències del sistema hi hem d’afegir l’ofensiva contra la immersió lingüística articulada des de l’aparell de l’estat amb la pretensió de rebentar la cohesió social i la igualtat d’oportunitats en el nostre país.

Malgrat l’intent de forjar un consens a les institucions per combatre aquesta agressió, el contenciós encara és lluny de resoldre’s. En la mesura de les nostres possibilitats i competències, doncs, des de la regidoria d’ensenyament provarem d’estar al costat de les necessitats i de les reivindicacions del col·lectiu i a mantenir el nivell d’excel·lència de les nostres escoles per a que continuïn essent un referent al territori.

Hèctor López Bofill

Junts per Altafulla - JxA

 

Soc treballadora, no oradora

De cara al funcionament del Plens d’aquest setembre fins a maig, demano que sobretot s’escurcin. Que hauríem de procurar que s’ajustessin a les dues hores: de 8 a 10 h. Segur que es demanar massa en un tram tan preelectoral, però sobretot perquè tenim alguns oradors que juguen al ping-pong de les rèpliques i contrarèpliques, volen ser l’últim que té la paraula. Estic pensant, per alfabètic, en els meus companys de Ple Francesc Farré, Héctor López Bofill i Jordi Molinera.

La manera d’acabar amb el joc és molt fàcil: un sol torn de paraula argumentant i dient què votarem; evidentment, si cal, preguntar abans per aclarir el punt de l’ordre del dia. Jo com que soc treballadora abans que oradora, m’agrada anar per feina i fer-me el mínim protagonista. En el torn d’acords del Ple caldria fer servir la magnífica pantalla de què disposem: sobretot, quan a provem xifres.

També votem les famoses mocions. Reclamo que només siguin de tema municipal; prou de convertir el Ple en el Parlament o el Congrés, perquè votem el que només poden acordar ells. Per una estona, els d’aquesta mena de mocions es deuen sentir de més categoria. Un Ple té tres parts: després de votar el punts de l’ordre del dia i les mocions, la informació del Govern i els precs i preguntes de l’oposició.

Són el seguiment de les actuacions, per qui les fa com a govern i per qui les aporta, dins el grups d’oposició. És el moment del diàleg en confiança perquè el que s’explica o es pregunta són del dia a dia que millora des de l’Ajuntament Altafulla. No hi arribem cansats, o no fem cansar...

Inmaculada Morales Navarro

Partit dels Socialistes de Catalunya - PSC

 

El Turisme i Altafulla

Des Altafulla compta amb una oferta d’unes 2.000 places hoteleres i de càmping i un 50% dels habitatges són segones residències, el que suposa uns 2.000 habitatges. Fent els números ‘a lo gran’, parlem que durant el període estival dupliquem tranquil·lament la població del municipi. A més d’aquestes dades, s’han de tenir en compte aquelles persones que s’apropen al nostre municipi a passar el dia, els familiars dels residents que venen a passar les seves vacances i demés altres situacions que fa, que en dia normal d’estiu podem arribar a triplicar la població fixa.

Ara bé, el nostre model econòmic està basat en donar serveis a totes aquestes persones que venen a gaudir del període estival, és un model que s’ha de conservar i professionalitzar, s’ha de mantenir en una línia de qualitat. El model turístic d’Altafulla ha de mantenir una visió per la qualitat i no per la quantitat, no podem aspirar a crear més places hoteleres sinó a mantenir i millorar les que tenim. S’ha de treballar per un tipus de turisme familiar, de natura i esports. Altafulla no pot morir d’èxit, ha de treballar en l’equilibri de sostenibilitat, on les persones, el negoci i la natura tinguin el seu respecte i espai pertinent.

Natalia Sanz Pijuan

Ara Altafulla

 

Compromesos amb Altafulla

Sobre Aquest ha estat l’estiu de la tornada a la normalitat de la realitat turística. Plena de desafi aments. La platja en una situació de debilitat estructural, ha suportat mínimament, les exigències, en un context de perfi l baix, en aptitud i serveis. En els propers mesos s’haurà d’intentar consensuar entre els grups municipals sobre les aspiracions i el futur de la platja. Quant a la gestió de la sobre demanda de serveis, principalment recollida d’escombraries i gestió de la neteja, també s’ha superat el desafi ament. Hem de seguir lluitant per equilibrar les aspiracions de conciliació entre els usos residencials i els usos turístics a Altafulla.

Aquest estiu cal destacar novament l’èxit de l’Altacústic, del 35è FIM d’Altafulla, amb un altre èxit d’assistència, amb la 24a Fira d’Artesans i la XXIV Nit de Piano i Poemes, les havaneres i les sardanes, entre d’altres esdeveniments remarcables. Finalment, també ens alegrem, del Balanç més que positiu i satisfactori de la campanya estival d’Altafulla, que fan els promotors turístics i comercials, que han donat el millor servei, reforçant l’excel·lència de la Marca Altafulla. Endavant Altafulla.

Xavier Rofas Gasulla

Regidor No Adscrit