MARÇ 2022: L'opinió dels grups municipals representats a l'Ajuntament d'Altafulla

Llegeix el què opinen els regidors i les regidores de la Corporació Municipal

 15 MARç 2022


Ajuntament d'Altafulla

Un inici d’any intens

Hem començat aquest 2022 amb molta força. Tot i la dificultat d’anar organitzant esdeveniments amb els canvis constants de normatives, fem un balanç positiu pel que fa a les meves regidories. Començàvem amb la cavalcada de reis, amb un nou format per donar-hi molta més vistositat a una nit tan especial per als més menuts. Seguíem amb la marxa dels Castells del Baix Gaià, on més de 900 participants d’arreu ens tornaven a fer confiança en una de les proves no competitives de referència del territori.

Per acabar amb el Carnaval, on hem esperat fins a últim moment per organitzar-ho, però que tots els grups van esperar amb paciència, amb la rua a baix a mar com a novetat. En tots tres esdeveniments, amb el suport de les diferents Entitats de la vila i que des d’aquí vull agrair. Tot això mentre paral·lelament es negociaven els pressupostos d’enguany, que finalment hem pogut tirar endavant, incorporant propostes dels grups de l’oposició, com així ho demostren els acords amb PSC i PDeCAT, i també dels altres grups tot i el seu vot negatiu. 

Uns pressupostos, que després d’aquest temps de pandèmia, recuperen les inversions. Unes inversions que es porten treballant des de fa temps, amb estudis, redaccions de projectes, amb participació d’agents implicats… on l’objectiu és trobar el consens més gran possible. I això no es fa d’avui per demà. Amb l’única finalitat de millorar Altafulla i la seva gent, veurem millores a la plaça dels Vents, Martí Royo, l’enllumenat de Brises, carrer de Dalt, la remodelació energètica de l’escola La Portalada, entre altres.

Uns pressupostos més socials, on s’incrementen les partides en benestar social i les subvencions a algunes Entitats existents i d’altres de nova creació. Tot això per seguir amb aquest canvi de governança impulsat el 2019, posant al centre la gent i treballant incansablement per fer més fàcil la vida a Altafulla. No voldria acabar sense felicitar el grup de carnaval de la Jet Set pel seu 30è aniversari (que havien de celebrar el 2020) i que desitjo que durin molts anys més.      
 

Àlex Cañas Torres

L’Esquerra Independentista d’Altafulla-ERC – L’EINA-ERC
 

 

Contra les guerres, feminisme

Mentre escric aquestes línies, empitjora la invasió de Rússia a  Ucraïna.  Aquest 8 de març, no és com un altre qualsevol. Ens hem d'interpel·lar sobre que significa una guerra, la nostra no és tan llunyana, i que significa una guerra per a les dones, majoria en la població civil que pateix més acarnissadament els estralls de tot conflicte. Perquè parim i cuidem i la guerra és l'antítesi, mort i destrucció.  Per això he triat per a aquest 8 de març una part dels manifestos emesos per dues organitzacions feministes, una a Rússia i una altra d'àmbit mundial, que expressen allò amb què estem en contra com a col·lectiu, el patriarcat, la guerra, i allò per què treballem, el diàleg, la negociació, la pau.

“Les Dones de Negre, que treballem per la pau en tots els punts de la Terra, exigim canviar l'ordre guerrer patriarcal per un altre ordre de pau que escolti els problemes, els conflictes i les diferències de tots els pobles. És urgent educar per a la pau, el desarmament i la resolució justa i pacífica dels conflictes mitjançant el diàleg, el reconeixement de les altres parts i la negociació. Aquesta hauria de ser la tasca de tots els governs del món i de totes les institucions educatives, sanitàries i els mitjans de comunicació”.

I el Moviment feminista de ciutadanes russes contra la guerra declara. “Com a ciutadanes russes i feministes condemnem aquesta guerra. El feminisme com a força política no dóna suport a cap guerra. El moviment feminista a Rússia lluita pels drets dels pobles oprimits i el desenvolupament d'una societat més justa i igualitària, on no té cabuda la violència ni els conflictes armats. La guerra és violència, pobresa, desplaçaments forçosos, vides trencades, inseguretat i absència de futur”.
Tant de bo que el pròxim 8 de març, hagin acabat les hostilitats i puguem celebrar com cada any el dia de la dona treballadora. Si no, realitzarem un gran moviment solidari cap a les dones que sofreixen cada minut l'angoixa i el terror de la guerra, de totes les guerres.

Marisa Méndez-Vigo
Alternativa Altafulla – En Comú Guanyem
 

Al límit

El govern d’Altafulla va aconseguir en temps de descompte aprovar els pressupostos de 2022 en segona votació, gràcies al vot de qualitat de l’alcalde, al suport de la regidora del PSC-155 i a l’abstenció del regidor no adscrit, Xavier Rofas, que ara mateix forma part d’un partit en fase d’extinció. Jordi Molinera ha aconseguit salvar una nova pilota de partit i que la degradació de la gestió municipal no serà tan immediata com el que hagués significat que un alcalde reprovat pel ple hagués d’haver de continuar governant amb pressupostos prorrogats, però el rescat rebut in extremis no estalviarà al govern de nous episodis en els quals tornarà a demostrar la seva inoperància. 

Aquesta és la principal raó per la qual Junts va votar en contra dels pressupostos: no tenim cap confiança en què Jordi Molinera i els regidors que l’envolten siguin capaços d’aplicar-lo amb eficiència. No és casualitat que en aquestes partides de 2022 s’hi trobin les inversions més substancials de totes les presentades en el cicle d’ERC/Eina: el govern sap que s’acosten eleccions i ha de demostrar al maig de 2023 que alguna cosa ha fet. El més greu, però, és que els projectes anunciats han de ser finançats en la seva major part a través de deute tot comprometent els recursos municipals no sols fins l’any de la cita amb les urnes sinó també en el proper mandat.

De moment, però, la situació és que totes les iniciatives fins ara impulsades pel govern Molinera-Muntadas estan estancades. Ni tan sols s’ha reobert La Violeta cosa que hauria d’haver succeït ja a la tardor del 2019. La paràlisi també afecta al projecte d’urbanització de Safranars que després d’haver fet anar de corcoll als propietaris amb suspensions de llicències continua sense progressar. La Violeta i Safranars són dos exemples del balanç que acabarà presentant l’acció del govern malgrat hagi aconseguit superar el tràmit pressupostari: una obra nul·la i uns consensos entre els diversos grups socials i polítics del municipi destruïts. Junts per Altafulla no pensa ser còmplice d’aquesta regressió i treballa per un canvi que solucioni problemes i creï prosperitat.   
   
Hèctor López Bofill

Junts per Altafulla - JxA

   

Sí al Pressupost i preguntant com a grup del PSC

El poble d’Altafulla ja té pressupost per aquest any 2022. Eina i PSC votant sí i Xavi Rofas permetent l’aprovació amb la seva abstenció. Esperava més voluntat de col·laborar en els tres grups que han votat en contra (AA+Junts+Ara). Ha pesat més desgastar Eina que afavorir Altafulla. Així ho veig. I en aquest camí mai m’hi trobaran. Com tampoc en la negativa a endeutar-nos, que sembla la bandera d’AA i Ara. Vam patir una llarga austeritat que ens ho va impedir i per això vam arribar a deute zero; que no tenia cap mèrit de govern sinó d’acatament de la llei.

En les preguntes vaig voler aclarir que el rectangle de la Cabana propietat municipal sigui on s’ubicarà la futura Residència i Centre de Dia per a la Gent Gran. L’arquitecte que elabora l’estudi de viabilitat el troba un espai idoni. AA i Xavi Rofas mantenen que el Centre de Dia s’aixequi sobre l’Esplai dels Jubilats. I em molesta el rumor que pot anar a la nau de la brigada, a l’antiga Plasticel. Em va donar la seva paraula Jordi Molinera, perquè forma part del pacte de Pressupostos. Per bé que Alba Muntadas manté que cal un pla B, el de l’esmentada nau.

Pel que fa a via pública segueixo insistint en l’asfaltat de l’aparcament de sota l’era de l’Hospital; se’m va contestar que la partida havia anat per culminar el carril bici des de la Torre a la part del nostre terme municipal fins el Pontet. Espero seure algun dia als tan desitjats bancs al Camí del Prat. Faig seguiment de les petites coses que van motivar la gran modificació de crèdit, retardada en la seva aprovació definitiva per culpa del bloqueig inicial al Ple.

Preocupada com estic sempre pels qui van ser els meus companys de feina, vaig preguntar on havien anat a parar els 3.000 € guanyats per la venda de les antigues illes de contenidors. Se’m va respondre que tres van ser regalats a l’Ajuntament del Catllar i la resta van anar al mercat de ferralla. La brigada havia fet treballs durs per desmuntar-les i per això vaig demanar una gratificació per a ells. Aprovats els pressupostos comença vetllar per a la seva aplicació.

Inma Morales Navarro

Partit dels Socialistes de Catalunya - PSC

 

El perquè dels Pressupostos

En les diferents reunions mantingudes amb el Dani Franquès, regidor d’Hisenda, les propostes d’Ara Altafulla pels pressupostos del 2022 eren varies: poder votar per separat el pressupost estructural que fa que el poble segueixi funcionant (les partides de cada regidoria, sous i increments, subvencions a entitats, etc.), i per un altre, les inversions, que fins aquest any no s’havien inclòs mai al pressupost.

Un altre aspecte que demanàvem era la inclusió de l’enllumenat de Brises del Mar (projectat des de 2019), i que és tant necessari, la il·luminació del Castell (ja inclosa a la modificació de crèdit de l’octubre del 2021 i no executat), també el parc infantil de Brises del Mar, recuperar la direcció de pujada del carrer de Dalt i revisar els imports que es destinen a estudis de diferents regidories. 

Un altre aspecte, i el trencador per a nosaltres, la remodelació de la Plaça dels Vents i de la Martí Royo, condició que no havien d’anar a crèdit sinó amb el romanent de l’any anterior (s’ha d’explicar que són els diners que no s’han gastat del pressupost de l’any anterior, en aquest cas del 2021).

Quan es van elaborar els pressupostos es van incloure les partides de la llum de Brises i la del Castell, però no el tema de com finançar les obres de remodelació de les places. 

Per a nosaltres és molt important no deixar l’ajuntament massa endeutat i molt menys fer-ho amb obres que realment poden esperar a fer-se amb mitjans propis i no amb crèdits. L’orientació del nostre vot va venir marcat per la manca d’acord amb el finançament del pressupost. Fins ara, l’Ajuntament d’Altafulla no tenia deute i per les inversions del darrer any de mandat, s’ha de demanar crèdit per poder recordar en l’últim any de mandat qui ha estat governant. 

Natalia Sanz Pijuan

Ara Altafulla

 

El ple de pressupostos, el ple de les incapacitats

Aquest febrer hem celebrat el Ple de Pressupostos en un context de radicalitat absoluta. Certament el mandat està carregat de contratemps i sovint observo una gran incapacitat dels actors per fer política i avançar. Altafulla no es pot permetre un mandat nul, amb tot per fer. El no pel no, no produeix res. Des del PDeCAT hem buscat llum dins de tanta foscor.

Sempre hem estat un partit de govern i de responsabilitat. Hem posat el focus en les persones i en la convivència. Alguns partits sense cap suport real, plantejava una moció de confiança, que hagués evolucionat a una moció de censura i que no hagués tingut suports, per tant, no s’hagués plantejat cap govern alternatiu, i com a conseqüència, s’hagueren aprovat els pressupostos igualment, sense condicions. Nosaltres vàrem pensar en les persones i en què aquesta escenificació d’alguns, no quedés encara més buida de contingut.

Hem aconseguit un Pla especial per a la plaça Martí Royo, on fa anys que hi ha problemes de conciliació entre la realitat residencial i algunes situacions incíviques que danyen la convivència, i és per això que defensem en l’acord la regulació del Pla Especial, basat en no donar més llicències de les que ja estan concedides al sector hostaler, ajustar horaris i dimensió de terrasses, en benefici de la convivència. Respectant els locals d’hostaleria existents.

S’ha  millorat la dotació de la subvenció per l’Esplai. Tothom se n’omple la boca però només l’ha aconseguit el PDeCAT. Només ha quedat una assignatura pendent, poder articular un conveni en favor de l’Esplai, que repari el greuge i les desafortunades ingerències creades en aquest mandat, on el govern no ha tingut la mà esquerra necessària. 

No pararem de demanar el que ja es va demanar a principis de febrer mitjançant un Ple extraordinari envers l’Esplai. Referent a les inversions, Plaça del Vents, Martí Royo i carrer de Dalt (subjecte a una subvenció d’uns 700.000 €, també són importants per Altafulla). Hi ha moltes maneres de veure les coses, i a vegades, s’han d’explicar millor. Altafulla està per damunt d’alguns personalismes i d’alguns que la volen utilitzar de trampolí, sense escrúpols, però no se’n surten.

Xavier Rofas Gasulla

Regidor No Adscrit