MAIG 2022: L'opinió dels grups municipals representats a l'Ajuntament d'Altafull

Llegeix el què opinen els regidors i les regidores de la Corporació Municipal

 27 MAIG 2022


Ajuntament d'Altafulla

La imparable llavor republicana: tornarem!

Després d’un temporal de 42 dies amb importants destrosses arreu del litoral tarragoní, Alternativa, Junts, Ara i PDeCAT han aprofitat la desgràcia per aprovar, a un any de les eleccions i d’esquenes al que havia votat el poble, una moció de censura contra el govern republicà. El nostre ha estat, malgrat les dificultats, un govern fort i de màxims.

Durant mesos els nostres 5 regidors i regidores hem assumit el repte de governar tot el poble; i prendre decisions vol dir que en alguna vegada et pots equivocar. Mitjançant el diàleg, hem estat capaços d’arribar a l’entesa necessària al Ple per fer avançar el poble, construint ponts i confiances, com ho vam demostrar al febrer sent el primer govern en minoria de la història d’Altafulla que aprovava uns Pressupostos Municipals. Ha estat un honor servir al poble aquests darrers 3 anys.

En el seu primer dia com a líder del Govern de la Mentida, Castellarnau ha reconegut que les habituals aportacions de sorra de Costes de l’Estat seran a finals de maig, perquè si es fan abans hi ha el risc de que un temporal se l’endugui. Exactament el mateix que ha explicat sempre el govern municipal de l’EINA-ERC i que Castellarnau denunciava intencionadament, titllant-la de gestió nefasta. Oportunisme.

Aleshores, per què se’ns ha fet fora del govern? Per pur electoralisme. I no ho diem només nosaltres, ho ha dit la mateixa Castellarnau a Altafulla Ràdio, on va afirmar que el fet d’ocupar el càrrec d’Alcaldessa durant un any li dona més solvència de cara a presentar-se com alcaldable d’Alternativa. És a dir, aprofitar l’Ajuntament com a element de propaganda electoral. 

Volem dir a tots els altafullencs i altafullenques que l’EINA-ERC hem plantat una llavor que no podrà aturar ningú. Hem demostrat que tenim l’equip més preparat, el projecte de poble més clar i sense renúncies, l’energia, l’entusiasme i les ganes de continuar treballant pel benestar dels altafullencs i altafullenques amb noves propostes i projectes.  Sempre al servei de la gent, l’any que ve tornarem, més i més fortes! A somriure, perquè guanyarem! Visca Altafulla!

Jordi Molinera Poblet i Alba Muntadas Olivé

L’Esquerra Independentista d’Altafulla – Esquerra Republicana de Catalunya – L’EINA-ERC

 

Gràcies, gràcies i gràcies

Gràcies a Natàlia, Hèctor, Xavi, als meus companys d’AA i a la ciutadania d’Altafulla que s’ha apropat a mi per felicitar-me i dir-me a cau d’orella que els tenia al meu costat.  Sóc conscient que el repte que assumeixo serà complicat, posaré el millor de mi mateixa per portar endavant aquesta alcaldia fins a l’any vinent.

En un dia tan especial per a mi, no puc deixar de fer un petit homenatge a totes les dones. Per primera vegada a la història d’Altafulla una dona, filla i mare alhora, estarà al capdavant del consistori. És moment de recordar totes aquelles dones que al llarg dels anys i dels segles han patit i han lluitat per la igualtat entre homes i dones, i les que encara avui lluiten en tot el món. 

Per tal de fer-ho visible, voldria representar aquest pensament en dues dones, que en certa mesura representen el que sóc i que avui assumeixo amb responsabilitat; Amparo Araque, la primera dona que al 1979 va ser regidora a Altafulla i l’altra la meva mare, una dona que com tantes altres ha treballat dur i ha patit molt per tirar endavant els seus dos fills i  la seva néta Jana. Quan Alternativa va entrar per primera vegada a l’ajuntament, va fer un discurs curt, amb una frase que destacava ‘Més plaça; menys pou’.

Escoltaré i buscaré col·laboració i complicitats amb tothom, tractant la gent amb maduresa i des de la igualtat. Els valors, l’exemplaritat màxima del càrrec que represento i el dir les coses tal com són, seran el fil conductor de la meva manera de treballar. La modèstia d’una dona treballadora, com tantes d’altres, serà el meu tarannà, com també l’esforç, l’honestedat, la humilitat i la coherència.

Altafulla és un tot i en l’equilibri està la nostra virtut. Sumant, sense sentir-se per sobre dels demés, és com avancen els pobles.  I em deixaré la pell, com he fet sempre i donar el millor de nosaltres pel bé d’Altafulla, aprendre del passat, tenir cura del present i treballar per un futur millor per les nostres filles i fills, amb responsabilitat i coherència.

Montse Castellarnau Vicente

Alternativa Altafulla – En Comú Guanyem

 

La moció de la responsabilitat

No ha estat agradable per Junts per Altafulla votar a favor de la moció de censura que ha acabat amb el govern Molinera-Muntadas. Ha estat una decisió difícil a la qual no hem tingut més opció que recórrer un cop constatat que l’Eina-ERC no estaven disposats a assumir cap mena de responsabilitat sobre la greu situació en la qual havien deixat el poble. Ni fins i tot en la dramàtica sessió plenària del passat 25 d’abril, amb bona part de la ciutadania protestant per la nefasta execució del pla de gestió de la platja, es van dignar a reconèixer que s’havien equivocat i van votar en contra de la moció que els instava a posar sorra en el principal patrimoni paisatgístic, turístic i econòmic d’Altafulla.

Ja veníem de molts antecedents de no complir amb el que dictava la majoria del ple, com s’esdevingué amb la reprovació de Jordi Molinera o amb la moció sobre l’esplai de la gent gran, i la catàstrofe que va afectar principalment el restaurant Cal Vitali i que amenaçava el passeig de Botigues de Mar van ser el detonant de la interposició de la censura que ha culminat amb un canvi de govern. Des de Junts per Altafulla entenem que cal participar en el nou govern de gestió que repari totes aquests errors que el govern sortint, en un excés de supèrbia i arrogància, no ha admès mai.

Ens comprometem doncs, a més de les qüestions específiques de les àrees que puguem assumir, a donar suport al pla de xoc de la platja que asseguri la viabilitat de la propera temporada turística, a treballar per inaugurar l’espai de la Violeta com un equipament cultural de primer ordre en el territori dotat d’una programació potent, a revisar la gestió de la brossa en especial durant la temporada d’estiu que tantes queixes veïnals ha propiciat, a concloure un conveni amb l’esplai de la gent gran que tracti aquest col·lectiu com es mereix, a tenir cura del Brises de Mar tot assegurant la instal·lació de l’enllumenat i la canalització de l’aigua, a treballar en la residència-centre de dia i en recuperar l’escola d’adults.

Tot això ho assumim amb la màxima humilitat i la major predisposició a escoltar tothom i a arribar a consensos. I sobretot ho assumim amb la il·lusió de servir a tots els veïns i veïnes d’Altafulla.         

Hèctor López Bofill

Junts per Altafulla. 

 

La meva modesta opinió sobre la moció de censura

Quan jo vaig renunciar com a regidora és perquè no podia treballar en alguns projectes competència de les meves regidories, motiu que no és suficient per arribar a participar en una moció de censura. Però aquesta no s’ha portat a terme pel desastre al restaurant Vora-mar ja que fa temps que es parlava, però tenien els vots en contra de la regidora d’Ara i el meu, del PSC; totes dues quan en parlàvem coincidíem en no donar el poder a AA. No sé què ha pogut passar que ella hagi canviat d’opinió ja que dubto que sigui pel succeït a Vora-mar.

Crec que la gestió durant aquest any que queda de mandat serà en ocasions difícils per les diferències entre grups, i també crec que no hi temps de fer gaires coses; però per poder enganyar al poble tot seran flors i violes. Recordo que amb Eina  vam aprovar el pressupostos d’aquest any que el Govern anava executant. Per tant, cap motiu per censurar-los.

Al senyor Bofill el felicito perquè ja té una cadira al Govern, i no sé perquè es queixa tant del PSC, quan Junts va donar la Diputació de Barcelona al PSC, i que sàpiga que jo em sento orgullosa del temps que vaig estar al Govern; dins les meves responsabilitats he portat a terme moltes gestions que els veïns em plantejaven, i sobre tot treballava molt amb els projectes per la gent gran i els animals, on treballava conjuntament amb el gran conjunt de magnífiques voluntàries.

Senyor Bofill, sàpiga que si vostè té l’opinió que el PSC ha tingut part de la culpa de la mala gestió de l’equip de govern, li recordo que la regidora d’Ara també estava al govern i que va dimitir un mes després que jo. Vostè estenia molt la mà a Eina a cada Ple i ara fa alcaldessa d’AA.

Inma Morales Navarro

Partit dels Socialistes de Catalunya - PSC

 

El per què de les coses

Al Juny del 2019 es va signar un pacte de govern entre l’Eina, PSC i Ara Altafulla, un pacte que parlava d’una gestió sostenible per a la platja, de dinamitzar el turisme durant tot l’any i d’un canvi de model de poble. Fins aquí tot correcte, però la realitat ha estat un altre.

Durant els dos anys i mig que hem estat a govern, els pals a les rodes ens els hem trobat en la participació activa sobre les decisions de la platja; de fet no hem format part del grup de gestió fins el 2021, de sostenible no en podem parlar, donat que al ple del dia 25 d’abril del 2022, l’Alba Muntades va reconèixer que un dels punts de la sostenibilitat, com és l’economia en sortia ressentida i el canvi de model de poble, s’ha anat donant amb els dies, mesos i anys, excloure a part dels veïns i veïnes que no estan empadronats o no fan vida al poble. 

Un altre dels punts importants a destacar és que des d’Ara Altafulla s’ha treballat per les regidories que teníem, Comerç, Turisme i Emprenedoria, però s’ha treballat en solitari... Amb tant poca sort, que resulta que els plans que l’EINA tenia per aquests sectors eren totalment contraris a la línia en la que s’estava treballant...

Les afirmacions de Jordi Molinera en algun ple, com que Altafulla no viu del turisme, i afirmacions en altres àmbits, com que no volen un poble de cambrers, han estat molt tingudes en compte pel nostre grup, perquè agradi o no, Altafulla es el que és, un poble turístic, del que moltes famílies del poble viuen directa o indirectament d’aquest sector, i que sí s’ha treballat des d’Ara Altafulla per poder tenir un Turisme Familiar i de qualitat i al llarg de tot l’any, res a veure amb les intencions de l’EINA. 

El fet de deixar les grans accions de govern per a l’últim any, sense saber si s’arribaria a temps per poder-les executar o portar a terme, és un dels altres motius, donat que si tens quatre anys per treballar, la nostra idea es començar des del minut 1 a fer-ho.

Natalia Sanz Pijuan

Ara Altafulla

 

La moció de les actituds 

La primera pregunta que ens hauríem de fer és per què hem arribat fins aquí? Els actors principals encara no han fet autocrítica ni anàlisi envers la moció. Dediquem molt de temps a justificar els esdeveniments, però tot plegat, en detriment dels convilatans d’Altafulla. La llista més votada al 2019, que va ser L’EINA amb 5 regidors de 13, hauria hagut de ser més prudent i conservador. No es pot traslladar tota la responsabilitat del fracàs a l’oposició.

El grup que represento, PDCAT, porta un ADN de responsabilitat; en el mandat anterior ja vam haver d’assumir la governabilitat i entrar al govern amb  AA, després que L’EINA fos expulsada del govern perquè Altafulla i les persones són el més important (i n’estic orgullós del llegat), i en aquest mandat es repeteix la història, ara en forma de moció.

No me’n cansaré de repetir, que capitalitzem la governabilitat i conseqüentment la responsabilitat. En canvi, altres formacions, abandonen projectes i compromisos, però després volen atribuir-se aquesta responsabilitat verdadera, que no els correspon. És que només hem de ser responsables nosaltres? Em preocupen les actituds de grups municipals, més radicalitzats encara, que agreujaran la governabilitat i les patologies.

Aquestes actituds porten a mandats fallits (o és que només ho veig jo). El paper ho aguanta tot, però desprès et dones compte, de la quantitat de línies vermelles i les dificultats de teixir consensos. Crec que la moció es una conseqüència de no calibrar les forces al ple,

L’EINA havia quedat sola en minoria. I l’oposició, ha hagut d'intervenir dins un marc d’emergència en gestió per ineficiència, principalment a la platja, en pretemporada estival. Crec que Altafulla, en aquest mandat traurà les conclusions pertinents. No es pot tornar a ensopegar sobre la mateixa pedra. Mirem endavant i amb optimisme per abordar els desafiaments que vindran. Endavant Altafulla.

Xavier Rofas Gasulla

Regidor No Adscrit