L’Ajuntament celebra que la Generalitat inclogui Altafulla en els municipis catalans on es limita el preu del lloguer

La vila entra així en la llista de zones tensionades on es posarà un topall al preu d’arrendament sobre l’habitatge amb l’objectiu de frenar-ne l’augment

 16 ABRIL 2024


Ajuntament d'Altafulla

L’Ajuntament d’Altafulla ha celebrat l’anunci de la conselleria de Territori de la Generalitat de Catalunya en incloure Altafulla en la llista dels municipis on es limitarà el preu del lloguer. 

En aquest sentit, el regidor d’Habitatge, Àlex Cañas, ha rebut la notícia amb molta satisfacció i ha recordat que “feia temps que així ho havíem reclamat”. L’edil ha afegit que “la decisió del Govern és una eina més que permetrà facilitar l’accés a l’habitatge de la gent d’Altafulla, i especialment de la gent jove, i per una altra banda, evitarà el mercat de l’especulació”. 

Cañas ha insistit que la inclusió d’Altafulla com un dels 27 municipis tarragonins que s’enclaven en àrees tensionades permetrà que “els joves del municipi que volen independitzar-se no hagin de marxar del seu poble perquè els preus són prohibitius”.

Precisament, el regidor d’Habitatge, Àlex Cañas, va ser qui va impulsar en l’anterior mandat l’encàrrec d’un estudi sobre aquesta problemàtica a la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV). El Pla d’Habitatge que la Càtedra va elaborar per a l’Ajuntament d’Altafulla l’any 2021 recollia que el 55% dels habitatges construïts al poble del Baix Gaià eren unifamiliars, una xifra que duplica la mitjana de Catalunya (27%). Destacava que aquest progressiu encariment dels preus amenaçava en particular els més joves i les famílies amb recursos limitats.

De fet, el catedràtic de Dret Civil i primer director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV, Sergio Nasarre, va deixar clar en el seu moment que “un model de municipi com Altafulla que té més xalets que blocs de pisos no és compatible amb una oferta assequible de lloguers i compravendes”. 

Nasarre també va afegir: “Una de les propostes que nosaltres vam fer era la convocatòria anual d’una taula local d’habitatge amb tots els agents implicats, públics i privats, per tal de posar en comú els grans reptes, preocupacions i prioritats a abordar. El que no té cap mena de sentit és que el plenari aprovi un pla que no s’acabarà desenvolupant mai perquè no tindrà continuïtat cada cop que canviï el govern municipal de torn”.

La regidoria d’Habitatge està treballant intensament per tornar a obrir l’Oficina Municipal d’Habitatge, i donar continuïtat així al pla aprovat el 2021 per tal de dur a terme les accions i situar la problemàtica “com una qüestió de poble”, ha sentenciat Àlex Cañas.

Enllaç al Sistema Estatal de Referència de Preus de Lloguer de l'Habitatge (Ministerio de Vivienda y Agenda Urbana).