JULIOL 2022: L'opinió dels grups municipals representats a l'Ajuntament d'Altafulla

Llegeix el què opinen els regidors i les regidores de la Corporació Municipal

 15 JULIOL 2022


Ajuntament d'Altafulla

Sobre la gestió de la platja

Les onades de calor, l’increment dels episodis de mala mar i temporals “fora de temporada” són un símptoma de l’acceleració del canvi climàtic. Això, sumat a la gran transformació que ha patit el litoral en les darreres dècades (ports, espigons, urbanització de primera línia de mar...), ha deixat les nostres platges en un estat molt fràgil i amb poca capacitat d’adaptació.

Per això, cal entendre que la forma de la nostra costa ha de canviar si volem mantenir les platges i donar al litoral capacitat d’adaptació enfront el canvi climàtic. La gestió feta fins ara, consistent simplement a abocar sorra per intentar mantenir la platja, fa temps que s’ha mostrat ineficaç. Ara hem pogut comprovar que ni tan sols esperant al darrer moment abans que comenci la temporada estiuenca és garantia que la platja aguanti durant tot l’estiu.

Aquesta problemàtica cal abordar-la des de diferents fronts, ja que calen actuacions a la zona del mar (repensar estructures com ports i espigons que canvien els corrents i la lliure circulació de sorra) i actuacions en la platja emergida i l’urbanisme de primera línia. 

En aquest darrer aspecte és on els ajuntaments hi tenim més a dir, i per això, des de l’inici del mandat, l’EINA vam engegar un pla de gestió per repensar la platja i ajudar a mitigar els efectes del canvi climàtic. Un pla que és dinàmic i adaptable a la situació de la platja en cada moment i que ha d’anar acompanyat d’altres mesures a la zona marítima que podem impulsar però no executar, ja que són mesures supramunicipals. Centrant-nos en les nostres competències i acceptant aquest canvi inevitable del litoral, cal que tothom ens posem a treballar conjuntament amb l’assessorament dels experts. 

Negar el canvi no és només no voler veure l’inevitable, sinó que és irresponsable. El mateix govern d’Alternativa, en les seves últimes declaracions, ja apunta també que la platja és canviant i que cal adaptar-s’hi, tal com l’EINA portem dient des del darrer mandat. Celebrem aquest incipient canvi de discurs i emplacem al nou govern a convocar un comitè de gestió de la platja per poder decidir entre tots els actors implicats cap on volem anar.

Alba Muntadas Olivé
L’Esquerra Independentista d’Altafulla - Esquerra Republicana de Catalunya - L’EINA-ERC

 

Després de la tempesta sempre surt el sol

Alternativa, juntament amb els seus socis de govern, ha hagut de fer front a una gran tempesta en què s’havia convertit Altafulla per inacció, inoperància i males formes i en menys de dos mesos ja comença a sortir algun raig de sol d’esperança. Una altra tempesta inhabitual en un mes de juny s’ha endut una bona part dels quasi 8 mil m3 de sorra que Costes va posar a la platja. Una sorra que ha fet de tap per evitar mals majors i no ha anat molt lluny, està acumulada davant la platja. Això fa que de mica en mica la sorra pugui tornar al seu lloc i mentrestant que redueixi la força de noves marees. Ha estat la meitat de la sorra que volíem, però és més que la posada en els darrers tres anys que ha tingut la sort de tres estius sense onades fortes.

Costes no en vol donar més, però sorra n’hi ha suficient sense anar molt lluny, a menys d’un quilòmetre a una banda i a uns dos a l’altra. Apel·lem a la solidaritat d’entitats i administracions per no castigar Altafulla amb un estiu sense platja, que tant genera de riquesa en el nostre sector productiu.

Un sector turístic que no és un «lobby» sinó gent del poble que crea sinergies i llocs de treball. En menys de dos mesos el sol s’està imposant a la tristor i la deixadesa. Ens en sortirem a la platja malgrat totes les tempestes com també obrirem aquest mes de juliol el Casal de la Violeta per treure les teranyines al que ha de ser principal auditori del Baix Gaià finalitzat fa quasi tres anys. 

La recollida de la brossa demostra que el conveni del consell és bo si es gestiona de manera eficaç. La brossa no s’acumula, els contenidors es distribueixen millor, un servei que és millorable però que funciona. En mes i mig també s’ha aclarit dubtes, explicant la veritat a Brises, s’ha programat activitats per la gent gran i s’ha pogut gaudir de tapes i festes, com la revetlla de Sant Joan, la més participativa dels darrers anys i que va acabar amb somriures, felicitacions i l’esperança de tornar a sentir-nos amb una Altafulla neta, positiva i de totes i tots.

Francesc Farré Camps
Alternativa Altafulla - En Comú Guanyem 

 

La nova Violeta

La Violeta està cridada a transformar-se en un equipament cultural de referència a tot el Camp de Tarragona. Aquest és el projecte que planteja el nou govern municipal per a l’excepcional espai que s’inaugurarà aquest mes. Hi haurà una línia d’espectacles dissenyada per l’assessor i gestor de continguts Juan Cruz de l’equip LAB 893 que portarà a la sala primeres figures del món de la música, del teatre i de la dansa de manera que els ciutadans d’Altafulla podran gaudir-ne sense haver de desplaçar-se del municipi.

Així mateix, La Violeta serà un espai en el qual les associacions del poble podran oferir els seus espectacles de màxima qualitat (com ja d’altra banda ens tenen acostumats) sigui l’Altafujazz o les propostes cinematogràfiques del Cineclub Altafulla Link.

Afortunadament, alguns dels nostres veïns són artistes consolidats de primera fila que intentarem que portin els seus espectacles al nou equipament. Com també farem el possible perquè grups amateurs que s’estan consolidant en l’escena catalana, com és el cas de Treateràpia, puguin estrenar les seves obres amb la projecció que es mereixen. 

Altafulla és un focus d’efervescència cultural amb creadors de tota índole i també en l’àmbit de les arts escèniques, de manera que hem de canalitzar aquest impuls present en el municipi a fi que cristal·litzi en un referent que deixi empremta i la nova Violeta és, en aquest sentit, un embolcall sensacional. 

De moment, el 30 de juliol hi haurà una gran jornada de portes obertes amb actuacions musicals durant tot el dia per a tots els públics que donaran el tret de sortida a aquesta nova etapa cultural. A partir de la tardor començarà la programació regular de la temporada 2022-2023 que esperem que inauguri una edat d’or altafullenca ja que, al final, tot parafrasejant el poeta Friedrich Hölderlin, és la cultura allò que acaba perdurant. Gaudim-ne!

Hèctor López Bofill
Junts per Altafulla – JxA

 

Viabilitat arquitectònica de la residència per a la Gent Gran a la Cabana

L’estudi de B/TA va arribar tot just hores abans, el mateix dia de la moció de censura. Estaré al peu del canó perquè tiri endavant ara que ja tenim pressupost i projecte. Projecte amb els seus plànols i simulacions que encara em fan estimar i em donem forces per a la lluita per la meva gran il·lusió com a regidora. Espero que el govern d’AA i socis no posin pals a les rodes.

L’estudi ens situa en la realitat que encara no tenim el pla parcial on encaixi l’edifici i que caldrà ampliar-lo: l’ocupació de planta, al 30% i l’edificabilitat, de 2,4 m2 a 3. Dins “el terreny proposat que té les condicions òptimes per proposar un equipament per gent gran de 60 places”. Condicions òptimes “per situar-se en un entorn natural dins del centre del poble”.

Tindrà tres plantes de superfícies de 993 —la baixa de serveis— i de 879 m2 les d’habitacions; 26 a cada pis. La separació per servitud de vistes a la piscina s’ha solucionat amb un jardí terapèutic. Em fa somiar tant.

Reprodueixo el conjunt de la planta, i el pressupost estimat per l’estudi que signa l’arquitecte Trepat Carbonell. Un total de pràcticament 5 milions d’euros; dels quals 4 són per l’obra nova, 400.000 per als honoraris tècnics; i 360.000 euros per a l’equipament (6.000 € per 60 usuaris). 

Estem seguint el procés cap a la Residència per a la Gent Gran. Al seu dia vam tenir l’estudi de viabilitat econòmica, ara tenim el de l’arquitectònica. Que recordem el primer que reclama és un pla parcial a la Cabana amb aquelles ampliacions ja indicades. Posaré el meu paper al Ple i comissions perquè durant el que resta de mandat res no es freni.

Inmaculada Morales Navarro
Partit dels Socialistes de Catalunya – PSC

 

Cap a on anem?

En els darrers dies, els retrets i les crítiques a la vida política d’Altafulla pel tema de la platja estan copsant els titulars. És cert que és un tema prou important com per estar tot el dia parlant-ne, però no per tirar-se camions de fems com estan fent els partits majoritaris del ple de l’Ajuntament. És un tema tant important i greu com per unir forces i esforços, i treballar per salvar la temporada, i sobretot, per salvar la platja. El desgast que s’està produint a nivell polític i personal, està arribant a uns límits que preocupen als que no entrem en aquest joc.

Els partits que al maig del 2019 vam concórrer a les eleccions, teníem un objectiu, treballar per Altafulla, però en els darrers dies o setmanes ha quedat diluït en altres, i el que es busca es sortir al telenotícies, als diaris o a les xarxes. La carrera cap a les eleccions del proper any ha fet oblidar quina és la premissa de qualsevol partit polític, el seu electorat, ara mateix importa més a veure qui la diu més grossa i realment al nostre parer el que s’està aconseguint és un efecte contrari, una desafecció i desinterès per la política municipal. 

Ara Altafulla no entra en aquesta guerra, no va amb el nostre tarannà, sempre ha vetllat pels nostres veïns i veïnes i per la millora del poble. Nosaltres sabem cap a on anem, esperem i desitgem que els nostres companys de ple reflexionin.

Natalia Sanz Pijuan
Ara Altafulla

 

Reflexions envers el futur polític d’Altafulla

Tenim un problema greu de convivència política, degut principalment a les actituds d’alguns actors que sistemàticament tenen comportaments supremacistes al ple i en el dia a dia polític a Altafulla. L’enrocament es força considerable. Les batalles d’uns envers l’adversari són constants. Això no produeix res per Altafulla. No és la primera vegada, que des del nostre grup comentem aquesta llosa que pesa sobre Altafulla. Hi ha una manca de consens sideral.

Tot són retrets, tot són enfrontaments, tot són personalismes, tot són menyspreus, tot són càtedres, i alguns amb interessos fora d’Altafulla entabanant als convilatans... Tot és res! Ja n’hi ha prou de faltes de respecte polític, d’actituds supremacistes, de doctorats i de poca rendibilitat envers Altafulla. Altafulla està enrocada! I té molts “fronts oberts”.

Al ple del 28 de juny vaig escoltar una vilatana d’Altafulla de Botigues de Mar, que va escenificar d’una forma prou natural quina és la desafecció envers la classe política d’Altafulla, davant els desafiaments que pateix Baix a Mar i el poc enfocament del consistori, immers en una “batalla campal”, amb la mirada centrada en la permanència del conflicte a gran escala que s’ha enquistat a Altafulla.

M’agradaria que tots plegats féssim autocrítica, per tal de buscar consensos, harmonia, confluències, punts de trobada, pel bé d’Altafulla. Tots aquells actors, que han portat a Altafulla a una situació de ruptura i de no retorn, han de recapacitar. Només el respecte, la unitat i els consensos ens faran avançar. El repte del canvi climàtic des del consens ens farà avançar més... Endavant Altafulla.

Xavier Rofas Gasulla
Regidor No Adscrit