GENER 2022: L'opinió dels grups municipals representats a l'Ajuntament d'Altafulla

Llegeix el què opinen els regidors i les regidores de la Corporació Municipal

 26 GENER 2022


Ajuntament d'Altafulla

Nou any, molt a fer!

Amb el 2022 arriba el darrer any sencer d'aquest mandat municipal, i una de les primeres responsabilitats que tenim l'equip de govern republicà i del canvi és aprovar uns pressupostos municipals que apostin per una Altafulla més sostenible, viva i social. Aquesta tasca l'entomem fent una proposta valenta, i ara l'EINA-ERC (grup majoritari del Ple) estem esperant les propostes d'altres grups municipals per tal de fer possible l'aprovació dels comptes municipals per aquest nou any.

Per això aquestes pròximes setmanes, entre els diferents grups polítics, ens trobarem amb dues posicions: una de més partidista que tindrà per objectiu evitar l'aprovació d'un nou pressupost per intentar aturar Altafulla i una altra més constructiva, dialogant i positiva que posarà el poble al mig del debat i que impulsarà el poble en marxa que volem per aquest nou any. Els cinc regidors i regidores republicanes estarem en aquesta segona opció i per això farem servir totes les eines democràtiques, començant pel diàleg, al nostre abast per tenir un nou pressupost. I més tenint en compte l'actual situació social, econòmica i sanitària que vivim.

Són molt els projectes que volem per aquest 2022. Continuem avançant com a municipi sostenible amb la instal·lació d'una placa solar a l'Escola La Portalada. Apostem per la renovació de dues de les places més concorregudes, cal posar al dia la Plaça Martí Royo i la Plaça dels Vents. Un cop tenim l'estudi de viabilitat econòmica per fer una Residència per la Gent gran, ara fer-ne l'estudi de viabilitat arquitectònica. O la previsió de rehabilitació de vials tan importants com el Carrer de Dalt o Pescadors. Per posar alguns exemples.

En resum, els tretze membres del Ple tindrem dues opcions per triar: tenir pressupostos o no tenir-ne. Per responsabilitat política fem que Altafulla continuï avançant aquest 2022. Ja ho deia l’escriptor suecà Joan Fuster, de qui enguany celebrem el centenari del seu naixement: “tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres”. Bon any nou ple de somriures!

Jordi Molinera Poblet

L’Esquerra Independentista d’Altafulla - Esquerra Republicana de Catalunya - L’EINA-ERC

 

 

Que l’èxit de la vacunació també ens ajudi a superar el virus de la mala educació

No fa molt, a les vuit del vespre aplaudíem als sanitaris i personal essencial. Ens indignàvem davant la insensibilitat de la societat cap als més vulnerables i ens conjuràvem per no oblidar-nos de la gent gran, no contagiar als avis! Ploràvem veient com morien sense una mà o uns ulls als quals mirar per dir adéu. Ara, ens hem adonat que continuem semblants a com érem: els rics són més pirates, els pobres més vulnerables i les persones bones, les més nombroses, han incrementat la seva empatia. Mentrestant, els insensibles se superen amb la seva falta de respecte cap a la comunitat. Des d’aquell fatídic mes de març, el ‘senyor del bastó’ del nostre ajuntament ha anat incrementant la seva insensibilitat i mala educació, en especial cap a les dones i la gent gran.

Va ser un irresponsable programant allò que no tocava des d’una visió arrelada al seu estatus d’home jove. Va ser insensible cap als febles i ni tan sols va tenir l’honestedat, com d’altres, en comunicar a la població que s’havia contagiat. Imaginem que no volia demostrar que és feble i que la Covid19 es podia agafar sense treballar.  Avorrit de no fer res, la seva insolència s’ha vist incrementada amb la falta de respecte fins i tot cap a les seves sòcies que han abandonat el govern.

La prepotència, en especial cap a les dones, ha trobat una altra víctima en la gent gran en “oblidar-se” que mereixen respecte i amor. L’Esplai, des de la seva donació, té una finalitat dedicada a la cura dels avis, però sobretot és un compromís que mai ningú havia gosat trencar: Les decisions per fer ús de l’espai eren consensuades. Tampoc cap alcalde va utilitzar el seu càrrec per saltar-se el tracte respectuós que mereix tothom i en especial els nostres iaios. Un poble que perd el respecte cap als seus avis està condemnat a la insolidaritat generacional i a perdre l’autoestima. Com de la pandèmia, Altafulla sortirà d’aquesta etapa de foscor i la societat sabrà trobar els anticossos que la facin més forta i sobretot, més amable i amb més cor. Bon i esperançador 2022!

Montse Castellarnau Vicente

Alternativa Altafulla – En Comú Guanyem
 

 

Acabar amb la crispació

Probablement sigui Junts per Altafulla la formació amb la qual el govern d’ERC-Eina comparteix més afinitats ideològiques. Amb tot, ja des del principi del mandat es van negar a pactar amb el nostre grup i també a fer-ho en les diverses ocasions que ho hem ofert quan, a la tardor de 2019, el país estava en efervescència nacional a causa de la condemna del Tribunal Suprem a una part dels lideratges que van fer possible l’1-O del 2017.

Després que s’evidenciés el fracàs de l’aposta d’ERC-Eina, amb la retirada a finals d’aquest estiu de la regidora d’Ara Altafulla i la regidora del PSC, van preferir governar en minoria abans d’acostar-se a Junts i fins i tot després d’haver estat condemnats per la justícia per incomplir les mínimes garanties processals en l’establiment de la retribució dels regidors en comptes de fer algun acte de contrició el portaveu que escriu aquestes línies va haver de sentir de l’alcalde que, per a ell, “no existeixo”. 

En definitiva, el govern d’ERC-Eina, i els coalcaldes Jordi Molinera i Alba Muntadas  han rebentat tots els ponts de relació política amb tots els altres partits que ara ens apleguem a l’oposició, han demostrat que no tenen la mínima capacitat de negociació i de diàleg i estan creant perilloses fractures entre la població d’Altafulla que bàsicament divideixen entre aquella part dels electors que per proximitat política, personal, situació socioeconòmica o com a conseqüència de mers actes de clientelisme els dona suport i la resta de ciutadans que vivim al municipi.

Una d’aquestes perilloses fractures és per exemple, la intergeneracional amb el greu maltractament que rep la gent gran de l’Esplai amb la cessió de l’edifici que per escriptura pública tenen assignat a d’altres entitats i sense el consentiment dels afectats. Per això també Junts, amb tota la resta de l’oposició, hem demanat el ple extraordinari a fi de tractar la qüestió de l’Esplai, que es regularitzi aquesta situació i provar de convèncer els coalcaldes que no poden continuar amb aquesta actitud tan crispada contra tota la resta de l’espectre social, generacional, econòmic i polític que no és allò que ells representen.      
   
Hèctor López Bofill

Junts per Altafulla - JxA

 

Malestar provocat pel Govern a l’Esplai...

La meva vinculació a l’Esplai neix des de la inauguració durant el sant Martí de 1984 – si no m’equivoco. Que emotiu el parlament del Sr. Lafarga, el donant del solar i de l’edifici. Hi vaig anar amb el meu uniforme de policia municipal.

El Sr. Joan, l’alcalde, sempre volia que fóssim als dinars com a prova del suport de l’Ajuntament a l’Esplai que començava a rodar. Ja com a regidora vaig atendre la llista de necessitats que em va presentar el president Joan Maria Vidal: neteja de vidres per l’empresa externa i, per la brigada, unificar els llums dels globus, neteja del jardí, noves canonades i – conjuntament amb la Gemma Maymó – organitzar una tarda a la setmana de noves activitats, sempre diferents. Amb el dit fins ara crec que demostro el meu vincle amb el nostre Esplai.

Per això vaig anar a la reunió convocada per l’actual Junta directiva amb cadascun dels grups a l’oposició alhora. Ens van expressar el seu malestar perquè, sense cap comunicació o negociació prèvia, ara resulta que altres entitats tindran la seu permanent a l’espai de l’Esplai. Una concretament, la Coral Nous Rebrots, decidirà en votació dels seus socis el sí o no al trasllat. Afegint-me a la que considero causa justa, per ajudar l’Esplai com a entitat, per una vegada he signat amb els altres grups a l’oposició la petició d’un Ple extraordinari: per aclarir els criteris del Govern pels canvis de locals amb la seva concentració a l’Esplai.

Entenc que ha decidit exclusivament el Govern, sense negociacions prèvies. El Govern hauria de llegir els estatuts de l’Esplai que estableixen l’ús a “perpetuïtat” per a la llar de jubilats d’Altafulla. 

Inma Morales Navarro

Partit dels Socialistes de Catalunya - PSC
 

 

Un ple extraordinari per l’Esplai de la Gent Gran

Ara fa un mes, els grups que formem l’oposició a l’Ajuntament vam rebre una trucada per part de la junta de socis de l’Esplai de la Gent Gran d’Altafulla, era una trucada demanant suport. L’Esplai és una associació del poble amb local propi que gaudeix d’una peculiaritat, hi ha una escriptura de donació del Sr. Lafarga cap al municipi d’Altafulla que diu que l’espai només pot ser destinat a la gent gran.

I d’ençà un temps cap avui, aquest espai s’ha convertit en un lloc on moltes altres entitats tenen claus, donades per l’Ajuntament i sense permís de la junta directiva de l’Esplai, i què en poden fer ús. El problema real és que a la junta no se li ha comunicat i se li ha demanat permís per poder fer ús de les instal·lacions, que són municipals, però que no es regeixen com la resta de dependències. 

La poca comunicació i la falta de transparència per part del Sr. Alcalde ha fet que la trucada a l’oposició es transformés en un ple extraordinari, que tenim dret a convocar una quarta part dels que formem el plenari municipal. Així doncs, esperarem els quinze dies hàbils per rebre la convocatòria, sinó aquest ple, serà convocat de manera automàtica a l’endemà a les 12 del migdia.

Un ple necessari per a què l’Equip de Govern expliqui quines motivacions els ha portat a generar el malestar de la Gent Gran i quines solucions tenen pensades. Els grups que formem l’oposició al consistori, tenim maneres molt diferents de veure la gestió del municipi, però està clar que quan veiem una necessitat del poble, tots anem a una.

Natalia Sanz Pijuan

Ara Altafulla

 

Respecte per a totes les entitats

Altafulla és un municipi on les entitats tenen molt d’arrelament, molta solera i són molt participades. En som més de quaranta! En essència, les entitats són un punt de trobada i de participació social, cultural i de relació interpersonal molt important. És pels municipis i Altafulla patrimoni immaterial de màxim nivell.

Certament la pandèmia ha condicionat a totes les entitats i a totes les persones que donen vida a les entitats i als seus objectes socials, culturals, educatius, esportius, etc. Sap greu veure  com des del govern actual no han sabut emfatitzar amb l’esplai de la gent gran. Persones amb una capacitat de gestió extraordinària, acostumats a  autogestionar-se, a proposar-se activitats. Les entitats necessiten el recolzament dels governs i de les subvencions.

No necessiten ingerències i prepotències. Necessiten autogestionar-se i empoderament, sobretot amb aquestes persones que encara són molt capaces de molt. Cal recordar, que l’edifici de l’esplai, que és de titularitat municipal per una donació condicionada, té uns usos compromesos per escriptura pública a activitats per a la gent gran.

En l’anterior mandat, sense pandèmia, van aconseguir uns nivells associatius i de participació espectaculars. Ajudem-los en aquest sentit. L’esplai, té molt a dir en bona gestió i participació social. Recolzem-los i no els fiscalitzeu! Donem més vida a les entitats!

Xavier Rofas Gasulla

Regidor No Adscrit