FEBRER 2022: L'opinió dels grups municipals representats a l'Ajuntament d'Altafulla

Llegeix el què opinen els regidors i les regidores de la Corporació Municipal

 09 FEBRER 2022


Ajuntament d'Altafulla

Pressupost 2022

Sent el regidor responsable de l'àrea d'hisenda, una de les tasques més importants que tinc és la d’aconseguir l'equilibri entre els ingressos i les despeses en referència al pressupost municipal, i en aquest punt em trobo.  En l'aprovació del pressupost no només hi ha l'esmentat equilibri entre ingressos i despeses, sinó que també s'hi porten les inversions previstes a Altafulla per a aquest any 2022. 

Algunes tan significatives com la remodelació de dues places tan rellevants com són la plaça dels Vents i la plaça Martí Royo, així com altres inversions que potser no són tan vistoses, però igualment rellevants, com l’ampliació de l’arxiu municipal o l’adequació de la sala infantil de la biblioteca, la remodelació energètica de l’escola La Portalada, o la inversió en parcs i jardins, com ara el parc de Brises, continuar amb els plans de voreres, l’asfaltat de carrers, la reparació de la il·luminació de Brises, la renovació de la il·luminació del castell, la coberta de la Plaça 1 d’octubre, la transformació del carrer de Dalt...

I seguir fent passos en el procés de poder tenir un centre de dia/residència a Altafulla, la inversió més important a Altafulla en molt de temps, i que tots els grups municipals compartim. Una inversió d’aquesta envergadura, necessita passar per unes fases: tenint ja l’estudi de viabilitat econòmica, pròximament tindrem l’estudi de viabilitat urbanística, i aquest 2022 s’hauria de poder començar la redacció del projecte.

Ara com ara, el més habitual seria tenir el pressupost aprovat. Porto des del mes de desembre negociant-lo amb els diferents grups que conformen el plenari, havent mantingut diverses reunions. Dels grups que han aportat propostes, les he incorporat totes, per tant, això em fa ser optimista, i que tindrem el pressupost aprovat pròximament. Aquesta visió que tinc és fàcil d’explicar: sempre he cregut que quan s’està en política municipal s’ha de buscar fer millores pel màxim de població, raó per la qual no entenc un posicionament contrari, i decidir en clau partidista i de benefici propi.

Dani Franquès Marsal

L’Esquerra Independentista d’Altafulla – Esquerra Republicana de Catalunya – L’EINA-ERC

 

Sense empatia ni respecte: reprovació 

Quan un és alcalde ha de governar pel conjunt de la ciutadania amb humilitat, generositat i molta empatia, sobretot cap a un col·lectiu que demana molta comprensió com la gent gran. I quan un alcalde es queda amb minoria cal molt diàleg i respecte. En només 4 dies el ple d’Altafulla ha deixat clar que aquestes no són les qualitats de l’actual alcalde que s’ha endut una doble targeta groga per ser un mal educat, menysprear a qui no pensi com ell, i incapaç de reconèixer cap error. Un alcalde reprovat per majoria absoluta i que no sap ser empàtic amb  la gent gran que omplia el saló de plens. 

És el primer alcalde que qüestiona l’Esplai i tira fum cap a l’oposició amb mentides com condicionar  un finançament adequat de la Gent Gran a l’aprovació dels pressupostos. Un xantatge que també s’ha insinuat en algunes entitats que han rebut el missatge que les seves subvencions dependran que l’oposició voti els comptes. Així es guanya un alcalde la seva reprovació, tira tinta com un calamar per tapar les seves vergonyes en lloc de disculpar-se i dimitir. Cal saber que si no s’aprovessin els pressupostos, es poden prorrogar els actuals i moure partides per garantir necessitats i subvencions. A diferència d’EINA que en l’oposició va votar sempre NO als pressupostos, Alternativa ens hem anat abstenint fins ara. 

Són uns comptes tècnics, que amb la incapacitat de previsió real, es va  modificant durant l’any, com l’expedient de mig milió d’euros que es va fer a dos mesos de finalitzar l’any. Alternativa donarà suport als Pressupostos si s’aposta per la Gent Gran, es planifica un Centre de Dia en el seu local, es millora tot l’enllumenat i es redueix la despesa energètica, però votarem en contra d’un pressupost amb endeutament (a diferència del que es van trobar el 2019), amb inversions que van més enllà de 2023 i que no ajustin despeses inadmissibles, com el pagament amb els impostos de la ciutadania de dos salaris d’alcalde. Una mala senyal serà aprovar els números en ple carnaval i dos mesos després de començar l’any.   

Francesc Farré Camps

Alternativa Altafulla – En Comú Guanyem

 

Jordi Molinera ha de dimitir

Tota l’oposició que representa la majoria absoluta del ple i la majoria de ciutadans d’Altafulla han reprovat l’alcalde Jordi Molinera i Poblet i li han demanat la dimissió. Aquest gest no és un estirabot d’un partit polític ni una frivolitat és una posició àmpliament compartida que censura la supèrbia, l’abús, l’arbitrarietat i la manca d’assumpció de responsabilitats de la primera autoritat del municipi.  Des de Junts vam oferir en el ple de discussió de la reprovació una darrera oportunitat per a que Jordi Molinera es disculpés davant de la ciutadania per les seves pulsions masclistes, per la violació dels drets polítics de l’oposició i per l’incompliment reiterat de les mocions aprovades pel consistori. 

No sols no es va disculpar sinó que va insistir en les seves justificacions delirants que han estat fins i tot censurades per una sentència judicial. La trajectòria política de Jordi Molinera hauria, doncs, d’acabar aquí. La insistència en continuar sols servirà per constatar la manca de suports del seu grup polític per governar tot començant per la impossibilitat d’aprovar els pressupostos de l’any 2022. Des de Junts ja vam anunciar que no permetríem l’aprovació dels comptes si no es presenta una qüestió de confiança que, en l’actual tessitura i sense un canvi de rumb, Jordi Molinera també perdrà. 

Tot això no significa que en el futur no hi pugui haver una entesa entre Junts per Altafulla i l’Eina-ERC sobretot en allò que afecta a la consolidació d’un projecte municipal totalment compromès amb el procés d’alliberament nacional (és simptomàtic, per cert, que l’únic suport amb el que eventualment l’Eina encara pugui comptar sigui el del PSC-155). Però aquesta entesa, si en algun moment hi és, ja no es produirà amb en Jordi Molinera al capdavant del govern municipal. Junts no pactarà res substancial per a la governabilitat d’Altafulla amb l’Eina-ERC fins que Jordi Molinera compleixi amb el requeriment del ple i dimiteixi.    
   
Hèctor López Bofill

Junts per Altafulla - JxA

 

He pactat els pressupostos d’aquest 2022 per als altafullencs

Quan vaig haver de marxar del govern l’agost de l’any passat ja vaig dir que era una renúncia i que per sobre de tot seguiria treballant per les millores al poble. Era una renúncia, perquè perdia el poder fer actuacions en les meves àrees; a més, ara m’adono que en algunes d’elles on em posaven traves, ara Eina s’hi posa a tot ritme. Em fa mal, la veritat. Però en els acords del Ple, he guanyat en llibertat; per exemple em vaig haver d’empassar la inflexibilitat amb un promotor dels Safranars; que ara, torna als Munts.

Davant de l’aprovació dels pressupostos el nostre grup del PSC ha aplicat el principi que ens guiarà durant tota la legislatura. En una negociació amb el govern, que presenta els pressupostos, ens hem entès i ho han ratificat els meus companys de candidatura. De cara a les inversions, que és més on decidim aquelles millores del poble, continuarà el camí cap a la Residència de Gent Gran i Centre de Dia, amb l’estudi arquitectònic.

La zona de la Cabana, entre la piscina i el xalet de la Creu, ja l’han considerada idònia. Vigilarem el projecte final al carrer de Dalt i al de la plaça dels Vents, mantenint la mobilitat actual als carrer Llevant – Mestral. Farem un projecte de rehabilitació del carrer Pescadors. Hem pactat també un annex de Via Pública: ja s’ha recuperat l’aparcar al carrer Castellers, i es mantindrà el de la plaça de l’Àmfora, al costat de la Vil·la Romana dels Munts, que vaig ampliar.

Faré un seguiment constant del compliment d’aquest acords. Molt constant. Com ja vaig començar a fer amb la regidora d’urbanisme per tal que ben aviat pacti amb els promotors el pla parcial de la Cabana. Com ja sabeu, la residència és la meva gran il·lusió com a altafullenca i ara regidora. 

Inma Morales Navarro

Partit dels Socialistes de Catalunya - PSC

 

Continuem sumant 

Ara Altafulla segueix fent allò en què creu: treballar per Altafulla. El temps passa, però l'objectiu continua sent el mateix, viure i gaudir del nostre extraordinari poble. En els darrers dies el ple municipal s'ha convertit en un pati d'escola, i crec que hem de demanar perdó a la ciutadania. Han estat dies de retrets i picabaralles que no condueixen enlloc.

Des d'Ara Altafulla com sempre apostem per les solucions i no pel soroll, volem treballar per què l'equip de govern de l'Ajuntament es centri i atengui les necessitats i les preocupacions de tots els veïns i veïnes del municipi. La nostra agrupació cerca treballar per un poble millor, on el veïnat puguem desplegar el nostre projecte vital en llibertat i igualtat d'oportunitats. 

Quan un col·lectiu com la gent gran demana suport a tots els regidors, ens toca fer pinya per buscar solucions. Els veïns saben que poden comptar amb gent de l'Ara Altafulla. Perquè encara que tinguem diferències amb com ho està fent el govern Molinera això no ens atura ni ens suposa un obstacle per treballar en pro de la ciutadania, sinó tot al contrari. Sempre he pensat que ser regidora suposa un gran honor i compromís amb els teus veïns, has d'esforçar-te pel que creus i no tenir por a arremangar-se. 

Ara Altafulla sempre ha estat, està i estarà al costat de la gent. Estimar Altafulla és escoltar i ajudar als seus vilatans. El nostre compromís assolit el maig del 2019 dura fins avui i és més viu que mai. Et necessitem, ara no podem llençar la tovallola, junts hem de buscar noves fórmules per afrontar els nous reptes de futur i posar en marxa la recuperació econòmica, social i emocional del municipi. Estem al costat de la gent gran. Estem al costat d'Altafulla.

Natalia Sanz Pijuan

Ara Altafulla

 

Obrirem la Violeta versió 2.0

Fa unes setmanes, s’anunciava als mitjans la imminent obertura del rehabilitat casal de la Violeta pels volts de febrer del 2022. Però sembla ser que no s’obrirà d’acord amb el projecte final amb tots els seus atributs i per tant, i haurà una versió 3.0, potser en el següent mandat (quines paradoxes). De fet, queda pendent després de més de dos anys, el tema de la sortida d’emergència projectat, un tema capital de seguretat i que donarà la legalitat als usos que es volen realitzar a la instal·lació.

I sembla ser, pel que n’extrec de les explicacions de la regidora Muntadas, d’Urbanisme, que s’obrirà (dic jo en una versió 2.0) amb restriccions d’aforament, i amb un informe de bombers adaptat, amb els atributs del casal devaluats transitòriament, amb una sortida d’emergències transitòria (pla b) fins que es finalitzi el procediment d’expropiació previst, per poder fer la sortida definitiva (dic jo versió 3.0).

A més a més, en el darrer ple de gener 2022, ens van dir durant el moment de precs i preguntes dels regidors, que havien hagut de punxar les cadires fixes (quina altra paradoxa) per poder passar un tràmit d’inspecció per una subvenció, de les cadires que acabaran al “Wallapop”. Preocupa, que s’intenti obrir la Violeta, en unes circumstàncies alterades, amb restriccions d’aforament i un informe de bombers adaptat als infra atributs amb finalitats electoralistes, ja que a ningú se li escapa que al 2023 hi ha municipals.

A més a més de poder haver-se gestionat amb més diligència, també s’ha d’obrir amb les màximes garanties i ja que estem, buscar una data mes emblemàtica per inaugurar aquest espai tan singular i transversal.

Xavier Rofas Gasulla

Regidor No Adscrit