Carla Martínez i Ona Alonso, reconegudes en els I Premis Maria Baldó de Recerca al Batxillerat

Els coalcaldes d’Altafulla han fet entrega aquest matí del guardó a les alumnes premiades en un acte celebrat a la plaça del Pou del municipi

 13 MAIG 2021


Ajuntament d'Altafulla

Els coalcaldes de l’Ajuntament d’Altafulla, Jordi Molinera i Alba Muntadas, acompanyats pel director de l’Institut Altafulla, José Ramon García, entre d’altres docents del centre, han entregat aquest matí els I Premis Maria Baldó de Recerca al Batxillerat.

Els premis, dotats en 1.000 euros, han reconegut dos treballs de recerca d’entre una quarantena presentats per l’alumnat altafullenc en aquest curs acadèmic 2020-2021. 

Es tracta del treball de recerca ‘Els carrers d’Altafulla i la seva ànima’, de Carla Martínez Luengo, que ha estudiat quin és el procés per escollir el nom dels carrers d’Altafulla, la seva gestió i història. Aquest treball ha contribuït a posar noms de dona a quatre carrers de la vila recentment.

L’altra proposta premiada ha estat la d’Ona Alonso Camps amb el treball de recerca ‘Està l’esport social en perill d’extinció al municipi d’Altafulla?’ basat en la investigació sobre la manca de realització esportiva en diversos sectors socioculturals de la vila d’Altafulla.  Ambdós premiades han obtingut un premi de 500 € cadascuna. 

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha destacat la qualitat dels treballs i ha expressat la voluntat de fer extensiu aquests premis a la resta de municipis del Baix Gaià.

Aquests premis pretenen promoure la curiositat i la recerca d’alumnes que estudien el Batxillerat al municipi o d’alumnes altafullencs que cursen en altres poblacions sobre temàtiques d’interès local o territorial. 

Es poden presentar a aquesta convocatòria treballs de recerca de Batxillerat les hipòtesis dels quals tractin sobre qualsevol tema relacionat amb la millora del coneixement del municipi d’Altafulla i el Baix Gaià. Els premis estan dotats amb 1.000 euros.

Maria Baldó, destacada militant feminista que va passar llargues temporades a Altafulla

Maria Baldó Massanet va néixer a Hellín (Castella-la Manxa) el 1884, i va venir a viure a Catalunya de petita, destacant professionalment en l'àmbit de la pedagogia.

Va ser directora de La Farigola, el primer grup escolar femení del Patronat Escolar de l'Ajuntament de Barcelona, inaugurat el 1923. Va formar part del Segon Consell de l'Escola Nova Unificada (CENU) en la ponència d'ensenyament primari i secundari. I a proposta de tots els membres del CENU va ser la presidenta d'una Comissió d'Adaptació del personal docent dels organismes tècnics de la Generalitat a les necessitats de la guerra. A més, va ser degana del Casal del Mestre.

Destacada militant feminista, va formar part del Comitè Executiu de la Comissió Organitzadora de la Diada Femenina d'Esquerra, l'abril de 1933, organisme integrat per una delegació de cada entitat en la qual fos activa una secció, un grup o un comitè femení.

El 1936 va ser presidenta del Lyceum Club de Barcelona. També el 1936 va signar el manifest fundacional de l'Associació d'Intel·lectuals per a la Defensa de la Cultura, i el 1937 en va ser escollida membre de la Junta amb el càrrec de tresorera i membre del Comitè Executiu del segon Congrés d'aquesta entitat.

Va ser vicepresidenta del Comitè Executiu de la Unió de Dones de Catalunya, format després del Primer Congrés Nacional de la Dona, celebrat el novembre del 1937.

Va col·laborar a la revista Companya, així com també va publicar El libro del hogar on, sota una òptica feminista, reflexiona sobre l'educació que en aquells moments reben les dones i sobre el treball remunerat femení.

Durant la Guerra Civil va treballar a la Conselleria de Cultura de la Generalitat i va ser secretària general de "La dona a la rereguarda" secció del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya.

Al final de la Guerra Civil va haver-se d’exiliar a Tolosa de Llenguadoc, amb el seu segon marit, el pedagog Lluís Torres i Ullastre.

Fruit del seu primer matrimoni, el 1909 va néixer el seu fill Alfons Serra-Baldó, eminent filòleg. Va passar llargues temporades a Altafulla on la família hi tenia una residència.