ABRIL 2023: L'opinió dels grups municipals representats a l'Ajuntament d'Altafulla

Llegeix el què opinen els regidors i les regidores de la Corporació Municipal

 19 ABRIL 2023


Ajuntament d'Altafulla

Fem oposició en positiu

En el darrer ple de març es va aprovar per unanimitat el projecte per frenar l’erosió del parc del Voramar. El projecte final constarà d’una escullera al frontal del parc recoberta amb sorra on s’hi plantarà vegetació autòctona per consolidar el sistema dunar i evitar la pèrdua d’aquesta sorra: finalment doncs s’acabarà fent una actuació molt similar al que sempre vam treballar des del govern amb el projecte “Altafulla Platja Viva”. Com portem fent els darrers mesos, fem una oposició en positiu amb l’objectiu d’arribar a consensos.

Possiblement hi ha actuacions del projecte que no són del nostre gust, però després de negociar diferents aspectes com renaturalització del parc amb l’ampliació del cordó dunar, l’EINA-ERC hi hem donat suport, ja que l’estat del parc demana una actuació amb urgència. A més a més, hem aconseguit una subvenció de 32.000€ (d’uns 70.000€ en total) de la Diputació per ajudar al seu finançament.

Per altra banda, com que el govern d’AA i Junts no va aconseguir tirar endavant el pressupost de 2023, al ple també es van aprovar per unanimitat una sèrie modificacions de crèdit que permetran actualitzar els sous dels treballadors, donar subvencions a les entitats i tirar endavant licitacions de serveis necessaris com el càtering del servei de menjador de les llars d’infants o el socorrisme.

També va tirar endavant una proposta de 40.000€ per a espectacles a la Violeta, uns diners que, sense tenir-los disponibles, el govern ja s’ha gastat o ha compromès per a la programació de la sala fins al juny. Però altres partides destinades més aviat a propaganda electoral que a necessitats urgents (com ara diners per a publicitat) ja no van arribar al ple, perquè una majoria de l’oposició ens hi vam oposar.

Esperem que el govern no faci com amb els actes de la Violeta i es gasti els diners sense tenir-los, fent campanya electoral a costa del pressupost municipal. Mentrestant, l’EINA-ERC continuem treballant el nostra programa, i podeu fer aportacions a www.altafullaenpositiu.cat. Fem l’Altafulla dels propers anys!

Alba Muntadas Olivé

L’Esquerra Independentista d’Altafulla - Esquerra Republicana de Catalunya - L’EINA-ERC

 

Altafulla aprofita del romanent la mancança del Pressupost

L’aportació de la sorra de la platja, la qualitat dels espectacles de la Violeta, l’escola d’adults però també despeses de personal o les subvencions a les entitats, són partides que no es recullen en un pressupost prorrogat després que no s’aprovés el pressupost per 2023. El govern Castellarnau ha esperat a disposar de la liquidació del pressupost, per a negociar amb l’oposició la destinació d’un romanent de tresoreria de 2.464.363€.

Han hagut de fer-se fins a 8 expedients de crèdit diferents per aconseguir la unanimitat per a 7 i la majoria suficient pel darrer, precisament el que destina 40 mil euros per la Violeta. S´han hagut d’utilitzar més de 2 milions 200 mil euros del romanent per aprovar 110 partides.

Malgrat no tenir pressupost, el govern no ha volgut quedar-se amb els braços creuats i ha treballat per cobrir totes les mancances indispensables i deixar encara 240 mil euros de romanent per la resta de l’any (un romanent superior que el deixat en municipis més grans del nostre entorn). En el primer expedient era obligatori reservar unes partides com la remodelació del carrer de Dalt o l’enllumenat i aigua de Brises.

En el segon l’increment per llei de les despeses de personal, en el tercer i quart partides i contractes insuficients per fer front aquest any com el servei de socorrisme, la neteja, els educadors del centre obert o la despesa elèctrica. El cinquè les subvencions a totes les entitats del poble, incloses les despeses dels aniversaris i l’increment de la despesa social. El sisè per fer possible el transport de sorra per la platja, el Pleamar Vintage, l’escola d’adults o els casals infantils.

El setè per completar subvencions per projectes com la millora de les lluminàries, el compostatge de la Portalada o el Parc de Voramar. I el vuitè el ja mencionat de la Violeta que ha esdevingut un referent cultural del Baix Gaià. Alternativa Altafulla no estava disposada a deixar el municipi sense aquests serveis encara que no tinguéssim pressupost, la ciutadania no entendria que tenint capacitat no féssim el possible per aprovar-ho.

Francesc Farré Camps

Alternativa Altafulla - En Comú Guanyem

 

L’ADN de Junts per Altafulla és el suport a les persones i les seves necessitats

La millora de la qualitat de vida i el benestar de les persones que viuen en el nostre municipi és la màxima prioritat de Junts per Altafulla. En només un mes, des de les àrees d’educació, gent gran, acció social i salut, hem dut a terme un munt d’accions. Cal citar la calorosa rebuda del col·lectiu de Gent Gran amb la nova graella d’activitats, que farà més amè i saludable el dia a dia: gimnàstica de manteniment als parcs de salut, reeducació postural, exercicis d’equilibri i autonomia, així com el taller de Teatre-Art.

Tot això acompanyat del tan necessari transport adaptat, per a aquelles persones amb mobilitat reduïda. Hem reprès el meravellós berenar “Bon dia a la Primavera”, amb gairebé 50 participants entre usuaris i voluntaris. Hem fet una nova crida al voluntariat, i en aquests moments comptem amb una immensa xarxa humana que dona suport a totes les activitats socials de l’àrea. En l’àmbit de la salut hem començat les sessions de prevenció, proporcionades per la Xarxa Santa Tecla, com el programa Cuida’t per cuidar, dirigit a totes les persones que fan el rol de cuidadors no professionals amb familiars. Amb Creu Roja, hem activat els Tallers de Salut Emocional i el famós Taller de Memòria ( ja tenim llista d’espera per fer una edició paral·lela).

En l’àmbit de l’educació, la maquinària ja està en marxa per reprendre l’activitat de l’Escola d’Adults i Joves de cara al nou curs 2023-2024. Dirigit a joves i adults, amb la Diputació de Tarragona, comencem a l’abril el programa “L’Escola Nòmada”: un curs de Fotografia i Emocions, un altre de Quaderns (des)plegables i Iniciació als Pop-ups, així com un de Vídeo-creació i Photoshop de cara al mes de maig. En la mateixa línia, encetem el programa “Escola de Famílies” amb una sèrie de conferències adreçades a les famílies. Aprendrem eines per afrontar i facilitar l’etapa adolescent dels nostres fills. Esclat de primavera amb una xarxa d’activitats socials, saludables i educatives per gaudir i créixer en tots els moments de la vida.

Eva Martínez Giol

Junts per Altafulla - JxA

 

Ple de març: sense confrontacions

Pels tons de les intervencions, per la voluntat de pacte amb les excepcions lògiques perquè cada grup té el seu perfil propi. Si fos regla, passades les eleccions, hauríem deixat enrere el mal ambient, la confrontació, que tant ens ha afectat aquesta legislatura.

Per no revifar-la no remoc els episodis viscuts; cadascú els triarà segons la seva informació i la implicació amb unes sigles o altres. Per la meva part sempre he estat coherent en mantenir l’estabilitat. No cal ser massa llesta per endevinar que la voluntat de Ple pacífic té relació amb el temps gairebé electoral. No podíem arribar al 28-M amb massa hostilitat, fent la traveta.

He de confessar que en l’eslògan electoral fins i tot el PSC ens vam arribar a plantejar el lema “Treball, sí; confrontació, no”. La dinàmica del Ple de març va demostra’l. Evidentment, el definitiu sortirà als cartells de campanya. Per acabar, felicitar-nos de tot cor als qui formem part de les llistes. Sense elles no tindríem democràcia municipal amb un Ple plural.

Inmaculada Morales Navarro

Partit dels Socialistes de Catalunya - PSC

 

40 anys de la festa de l’arbre i de l’Olla a Altafulla

La festa de l’arbre al poble d’Altafulla és una tradició que s’ha transmès de generació en generació, i que uneix a totes les persones que hi viuen. Aquesta celebració es realitza per a honrar als arbres i reconèixer la seva importància per a l’ecologia. Durant la festa, s’organitzen diversos actes com plantar arbres, gaudir de menjar tradicional i dur a terme jocs a l’aire lliure. Aquesta festa no només és una celebració de la naturalesa, sinó també de la unió social.

La gent d’Altafulla participa activament en totes les activitats programades per aquest dia. A més, molts veïns acudeixen al lloc per a la plantada d’arbres i altres activitats. Això demostra com aquesta festa és un exemple perfecte de com la comunitat pot unir-se i treballar conjuntament per un objectiu comú: protegir el medi ambient. Durant aquest esdeveniment, els participants tenen l’oportunitat de degustar el plat tradicional: l’Olla. Un plat que neix fa 40 anys amb la festa de l’arbre, de la mà de, en aquells dies, l’Alcalde Pijuan. Un plat que consisteix en un bullit de patates, llegums, conill, pollastre i costelles, entre moltes altres coses.

La Festa de l’Arbre a Altafulla mostra com els veïns del lloc valoren el seu entorn natural i apre- cien els benefi cis de treballar junts per a protegir-lo. El fet que persones amb diferents creences i ideologies compar- teixin aquest dia mostra com totes les parts poden trobar punts en comú per a construir ponts entre elles. Aquesta festa és un clar exemple de l’important que és respectar el medi ambient i treballar conjuntament per a preservar-lo.

Natalia Sanz Pijuan

Ara Altafulla
 

 

Perquè Altafulla tiri endavant el que resta de mandat

A fi nals de gener vàrem oferir pressupostos al Govern en minoria, però no els varen voler. Arribats a març, el govern rearmat en minoria, han necessitat l’aprovació de 8 expedients per tirar endavant i fi nalitzar un mandat del tot surrealista. I nosaltres hem habilitat com no podia ser d’altra manera, posant a les persones i Altafulla al capdavant. El parc de Voramar, els temes del capítol 1 de personal, les subvencions de totes les entitats, les qüestions de la inflació en els serveis, la provisió pressupostària per moviments de sorra a la platja i la seva indústria per si de cas, subvencions, l’escola d’adults...

És a dir, quasi tot el pres- supost que no varen voler. A dos mesos de les eleccions no volem ser el motiu de cap objecció, que esdevingui qualsevol retret. Endavant Altafulla, però no anem gens bé. Alguns fan tacticisme polític, també vaig arribar a sentir que algú havia posat Altafulla al mapa. I també hem aguantat moltes extravagàncies pel valor de la nostra acta durant tot el mandat, que ha costat molt car, caríssim!

Però el temps ho posarà al seu lloc, sense lloc a dubte. Més enllà del rèdit electoral que vulguin treure’n alguns, hi ha la qüestió del retorn d’aquest mandat, que ha estat realment dramàtic. Altafulla ha de ser exigent i fer un pas endavant amb els desafi aments, que no són pocs. Els interessos individuals, l’ànim del benefi ci propi, ha de quedar en segon lloc, els interessos d’alguns han de quedar anul·lats. Altafulla i els seus convilatans estan per damunt. Visca Altafulla.

Xavier Rofas Gasulla

Regidor No Adscrit