ABRIL 2022: L'opinió dels grups municipals representats a l'Ajuntament d'Altafulla

Llegeix el què opinen els regidors i les regidores de la Corporació Municipal

 21 ABRIL 2022


Ajuntament d'Altafulla

Feliç primavera

Des de que va començar la pandèmia, ens hem familiaritzat amb algunes paraules o expressions com “la represa”. Ara sembla que sí, que pot ser la definitiva de cara a tornar a la normalitat pre-pandèmica. Des d’Altafulla i en l’àmbit cultural no podem tenir aquesta sensació, perquè hem lluitat i treballat per mantenir la programació, amb les limitacions i restriccions corresponents, però no hem deixat de tenir activitat cultural.

La fira de Sant Jordi, l’Altacústic, el FIM, el Pleamar Vintage Market, les festes majors i d’altres actes puntuals han seguit fent-se a Altafulla tot i les dificultats organitzatives i també de precaució per garantir la seguretat sanitària.

Ara sembla que les activitats es podran dur a terme sense el patiment dels darrers dos anys, perquè de patiment n'hem tingut, no us enganyaré, molts cops ens preguntàvem i qüestionàvem si valia la pena assumir aquest risc en aquestes condicions. Però ara que ja estem fora del túnel pandèmic, no tenim cap dubte que vam fer el que calia fer des de la nostra aposta ferma i decidida per la cultura amb pandèmia i sense. 

A més de la defensa de tots els llocs de treball que l’activitat cultural i festiva  ocupa i del retorn econòmic de la gent que visita Altafulla per aquests espectacles, teníem la necessitat de retrobar-nos amb la gent. Tot allò que ens aporta formar part, com a públic, dels diferents espectacles oferts, era necessari per preservar allò que tant costa de veure però que existeix, que és la salut mental.

L’esbarjo, la distracció, l’enriquiment personal, cultural i artístic, l’amplitud de mires que ens aporta anar a veure algun espectacle. Ara per fi, tot i un començament d’estació força atípic i fred, esperem viure un abril carregat d’activitats i actes, que aquí a Altafulla gairebé podríem anomenar, com la continuïtat de la represa que mai hem aturat.

Esperem que gaudiu dels actes organitzats, ja sigui des de l’Ajuntament o des de les entitats que són el veritable tresor cultural del poble i que tinguem el record que aquí la pandèmia va ser menys pandèmia gràcies a la no aturada total que aquesta va suposar. Bona diada de Sant Jordi.

Gemma Maymó Masip

L’Esquerra Independentista d’Altafulla – Esquerra Republicana de Catalunya – L’EINA - ERC

 

Ni les xarxes són teves ni les dones som residus

Experts en comunicació i juristes han determinat que «des del moment que un polític utilitza Twitter com a canal de comunicació, no pot bloquejar la ciutadania i impedir que publiquin opinions, això vulnera drets fonamentals com la llibertat d'expressió».

Tota persona té dret a decidir qui vol que tingui lliure accés a les seves xarxes, però aquí, una persona les fa servir indicant que és l'alcalde (encara que posi una figura inventada) i, per tant, deixa de ser una pàgina personal per convertir-se en institucional com diuen els experts.

Difondre informació i opinions com a alcalde i quan la ciutadania et demana explicacions sobre uns bitllets d'avió des de Cracòvia, com a resposta bloqueges l'accés de la ciutadania a la pàgina de l'alcalde i també al conjunt dels regidors i simpatitzants d'Alternativa Altafulla. 

Això és vulnerar drets fonamentals, com també ho és usar la pàgina oficial de l'ajuntament, que és de tothom, per aplaudir persones que menyspreen les opinions de la ciutadania.

Però clar, com pots demanar ètica a una persona que no fa cas a les recomanacions del Síndic, culpa als demés de les sentències judicials, que ha estat reprovat per majoria absoluta del Ple i segueix puntualitzant el que diuen les dones del seu govern com si no se sabessin expressar per sí mateixes.

Un govern sense contingut, que presenta un pla que destaca la dona com a generadora de residus d'higiene femenina i com a única cuidadora dels infants, que tanca els ulls quan una grua de grans dimensions actua impunement a les roques descobertes de Botigues de Mar i assumeix el pagament del consum del llum i aigua del bar de la piscina. 

Estem a les portes de Setmana Santa, moment en què milers de persones venen a crear riquesa en el teixit comercial i turístic d'Altafulla i el govern dirà que esperin a l'estiu per banyar-se al mar, a veure si la sorra que està entre les ones torna per fer créixer les dunes. Ens queda un any per esperar que una “Next Generació” es posi al capdavant del govern per tornar a tenir idees i contingut.

Montse Castellarnau Vicente

Alternativa Altafulla – En Comú Guanyem

 

Llibertat d’expressió

El coalcalde Jordi Molinera al·lega que ha estat víctima d’amenaces i des de Junts per Altafulla, com no podria ser altrament, condemnem enèrgicament la comissió de qualsevol acte delictiu contra la primera autoritat del municipi.

Dit això, també considerem que la pràctica exercida per Molinera de bloquejar membres de l’oposició i perfils de ciutadans de la vil·la a les xarxes socials com a conseqüència de la crítica política és una irresponsabilitat i una violació del dret de llibertat d’expressió i del dret a la llibertat de comunicació. La crítica política, per dura i xocant que pugui semblar, forma part del nucli dur d’un sistema democràtic tal com ha reiterat en múltiples ocasions el Tribunal Europeu de Drets Humans.

És cert que de moment l’única jurisprudència clara que ha censurat el bloqueig a les xarxes per part d’una autoritat pública ha emanat de la Cort Suprema dels Estats Units contra el President Trump, però no és forassenyat pensar que la mateixa conclusió es podria aplicar en el nostre sistema de drets i que n’hi hauria prou que un convilatà activés una acció al respecte contra la intransigència de l’alcalde. 

Així mateix, encara és més greu que el bloqueig de ciutadans a les xarxes socials procedeixi del perfil oficial de l’Ajuntament d’Altafulla que, en teoria, ha de ser políticament neutral i que no pot fer-se servir de manera capriciosa per l’equip de govern ja que té primordialment la funció d’informar. Al nostre parer, la regulació sobre les xarxes socials aprovada en mandats passats és contraria a la llibertat d’expressió i de comunicació i ha de ser derogada. Junts per Altafulla lluitarà per eliminar tota la normativa que pugui significar limitacions al debat polític en la mesura que sigui susceptible de coartar el dret a opinar lliurement.

Per exemple, la proposta d’aprovació del reglament orgànic municipal conté en el capítol dedicat al codi ètic l’obligació d’adhesions ideològiques que són del tot inacceptables en un sistema liberal i democràtic.

Junts per Altafulla sempre vetllarà per la defensa de la llibertat d’expressió perquè altrament es pot caure en actituds per part dels governants que no tolerin el dissentiment i que són més pròpies d’un règim autoritari que d’una societat oberta i lliure.     
   
Hèctor López Bofill

Junts per Altafulla - JxA

 

Pactar pel nostre poble millorar

Els socialistes som un partit de govern o que col·laborem a governar pactant els acords conflictius de cada ple i, especialment, els pressupostos. Pactar vol dir negociar les nostres propostes i entre plantar-se i renunciar arribar a acords. A acords que milloren, amb petites o grans realitzacions, el nostre benestar, el de la comunitat de veïns del poble.

Entre les petites realitzacions, que m’hauria agradat fer com a regidora de via pública, finalment la col·locació de bancs al camí del Prat, o mantenir la cura dels gats que tant estimo i m’hi dedico. Aviat arribarà l’asfaltat de l’aparcament de sota l’era de l’Hospital i el rebaix de ressalts de l’antiga N-340.

El millor de respectar els pactes en grans projectes – Residència i centre de dia per a la gent gran, rehabilitació carrer de Dalt i de la plaça dels Vents – es demostra quan EINA ens avisa immediatament de com van avançant.

En la Residència, estem en l’estudi de viabilitat arquitectònica, arribarà la del carrer on em vaig sentir desautoritzada com a regidora, i la de la plaça cèntrica de Baix a Mar el dissabte 2 d’abril va ser presentada en audiència pública. Recordem que vam pactar el manteniment de l’actual sistema de circulació.

No acabo d’entendre que, sobre l’actitud constructiva, la resta de grups a l’oposició es deixin endur per les ganes de desgastar, de crear tensions. Sort que en els pitjors moments de començament d’any em vaig concedir unes vacances a Cuba acompanyant una parella amiga.

Inma Morales Navarro

Partit dels Socialistes de Catalunya - PSC

 

Quan res es mou

Altafulla està en un moment de punt mort, els grans projectes han estat parats fins aquest 2022, any previ a les eleccions del Maig del 2023. Ara tot són preses per fer actuacions de cara a la galeria, d’ensenyar quina capacitat d’acció té el govern i poder mostrar les grans obres, però fins el dia d’avui, tret el tema de la platja ( objectiu prioritari per l’Alba Muntadas), la resta d’accions han estat a ralentí o parades.

Podem parlar de la Violeta, que encara no té data d’obertura, de les accions dels pressupostos participatius, que encara no han arrancat. No obstant les intencions hi són, però la manca d’organització i de voluntat de treball fan que tot surti tard. 

Saber governar no només suposa fer-se fotos i rodes de premsa, sinó saber portar a terme les accions en temps determinat, amb bona planificació i execució, saber acceptar les limitacions de l’administració i sobretot saber acceptar les crítiques d’aquelles persones que pensen diferent a un. Està molt bé fer estudis i plans, però falten accions i determinacions.

El paper tot ho suporta però al dia a dia, poc es veuen els resultats dels diners gastats en estudis i assessoraments. De ben segur, a partir del segon semestre d’aquest 2022, es començaran a veure obres als carrers, però no ens oblidem que si no es comencen ara no es poden inaugurar abans de l’Abril del 2023.

Natalia Sanz Pijuan 

Ara Altafulla

 

Temps de primàries 

Les darreres setmanes, els grups polítics a Altafulla, comencen a preparar i participar als mitjans, la configuració de la confluència a les properes eleccions municipals pel 2023. ERC, AA i Junts per Altafulla, ja han fet públic als mitjans les intencions, a ser validades, en processos de primàries respectius.

La resta, ja s’aniran pronunciant. Estem veient, durant el mandat actual, de forma evident, un plenari ple de línies vermelles i de radicalitat, amb escenes de greus problemes de convivència política, veig que els que estan movent fitxa, proposem el mateix plantejament pel futur, i això, és si mes no, preocupant.

A més a més, també visualitzo una altra realitat, en el sentit de la representació ideològica de l’actual del Ple, que té un perfil marcadament a l’esquerra i crec des del meu punt de vista existeix un desequilibri. Junts per Altafulla, que ha perdut la transversalitat, i que es presentarà en solitari al 2023 sense el PDCAT, partit de centre, on la seva cúpula directiva local, marca molt perfil també cap a l’esquerra, amb ex militants d’ERC, ex membres de la CUP i sindicalistes, i sembla ser que volen fer de convergents.

Em sobta, que des de Junts per Altafulla, vulguin ocupar un espai natural transversal que s’ha trencat durant el mandat actual amb el PDCAT, per un problema de fons de biaix polític, model, tarannà i formes. Mes enllà, dels programes polítics, de les propostes a curt, a mig o a llarg termini, la qüestió cabdal és com volem seguir construint Altafulla i les prestacions de servei per a les persones.

Ha quedat palès que Altafulla, té molts desafiaments (alguns poc populars però molt necessaris) i si les posicions són tan radicalitzades, serà molt complicat que Altafulla agafi velocitat de creuer, en benefici dels convilatans. Altafulla, ha de refer, la convivència política i les capacitats d’acord, si perduren les actituds radicals, sempre serà en perjudici de l’administrat. Endavant Altafulla.

Xavier Rofas Gasulla

Regidor No Adscrit