Per perdre-t'hi i contemplar la nostra riquesa


La vila Closa

És l’antic nucli medieval emmurallat. Tanmateix, la major part de les cases que s’hi poden contemplar van ser bastides durant el decurs del segle XVIII. L’any 1998 la Generalitat de Catalunya va declarar bé cultural d’interès nacional el seu conjunt historicoartístic.

La plaça de l'Església

El conjunt  format pel castell, l’església de Sant Martí i la rectoria ensenyoreix una de les places de millor acústica dels nostres pobles, escenari de tantes manifestacions musicals i poètiques que se celebren puntualment les nits d’estiu, com ara el Festival Internacional de Música, l'Altacústic i la Nit de piano i poemes.

La plaça del Pou

És un dels espais emblemàtics de la Vila Closa. Presidida per l’edifici porticat de l’Ajuntament, de començament del segle xix, està voltada per diversos casals senyorials que conformen un àmbit urbà harmònic i equilibrat. Hi podem contemplar les restes de l’antiga muralla, el bust al científic i Fill Il·lustre, Antoni de Martí i Franquès (1750-1832), i el monument als castells, esculpit per l’artista local Martí Royo.

Botigues de Mar

Durant el segle XVIII van anar construint-se, arrenglerats davant la sorra de la platja, petits magatzems on els pescadors desaven els estris de feina i els comerciants emmagatzemaven els productes destinats a les colònies. El barri de les Botigues va sorgir a començament del segle xx, quan aquells antics magatzems es van anar transformant en habitatges i utilitzant com a residències d’estiueig.

La Vil.la romana dels Munts

Situada molt a prop de la platja d’Altafulla i construïda al segle I dC. Hi va residir Valerius Avitus Caius, gran mandatari de Tàrraco, i la seva esposa, Faustina. Actualment, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona organitza visites guiades teatralitzades durant l’estiu. Ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. La vil•la està oberta durant tot l’any, a excepció dels dilluns.

Carrer del Forn

El carrer del Forn comunica els dos espais protagonistes: la plaça de l’Església i la plaça del Pou. S'hi ubica el Forn del Senyor, on antigament els veïns hi duien a coure el pa pagant un preu estipulat. En l'actualitat, és un espai cultural que alberga una col·lecció important de facsímils d'obres centrades en temes de l'Edat Mitjana. Està gestionat per una societat mercantil.

La Placeta

La plaça més petita de la Vila Closa ens deixa endevinar el mar tímidament a través d’un dels portals d’entrada de l’antiga muralla.

La plaça Martí Royo

El progrés i la modernitat comparteixen amb la natura el màxim exponent dels nostres temps. El visitant troba, també fora de la Vila Closa, grans possibilitats de gaudir de la pau i la tranquil•litat d’Altafulla. Al fons de la plaça destaquen diferents escultures del ceramista altafullenc Martí Royo.

El Castell d'Altafulla

El castell dels Montserrat d’Altafulla apareix esmentat per primer cop l’any 1059. Va pertànyer a la família Requesens des del començament del segle XIV fins al 1472, quan va ser adquirit per Pere de Castellet. A mitjan segle XVII va passar a les mans de Francesc de Montserrat, primer marquès de Tamarit, els descendents del qual n’han mantingut la propietat durant els segles següents fins a l’actualitat. L’edifici actual és, bàsicament, del segle XVII i es conserva en un magnífic estat. És propietat privada i el seu interior és visitable exclusivament el jardí de davant de la façana nord, els espais comuns de la planta baixa del pati d’armes, l’escala entre planta baixa i planta primera i el replà de l’escala amb galeria renaixentista ubicat a la planta primera.

L'Església de Sant Martí

Construïda entre el 1701 i el 1705, sobre les restes d’un temple anterior. Té una estructura de tres naus en planta de creu llatina, amb un creuer inscrit i un cimbori octogonal coronat amb cúpula. En destaca la capella de Sant Isidre i la del Santíssim. És interessant, també, la cripta, unes antigues estances funeràries, modernament recuperades. L’espai també s’utilitza com a escenari de concerts de música sacra i celebracions religioses.

El Fòrum

Al costat de l’església de Sant Martí hi ha l’edifici de la rectoria, amb una senzilla façana de pedra. Al seu interior, acuradament restaurat, s’hi ubica el fòrum parroquial, que ha estat transformat en sala d’exposicions i concerts.

Casa de la Mare de Déu

Casal senyorial situat prop de l’església. És l’edifici més antic de la vila.

Ca l'Ixart

Gran casal situat a la plaça del Pou, davant l’Ajuntament, amb façana també al carrer del Forn. Cal destacar la torre serigrafiada amb motius mariners.

La Casa Gran

És l’actual alberg de joventut i es coneix pel nom de Casa Gran, ja que és l’edifici més gran d’Altafulla. Es troba al costat d’una de les antigues portes d’entrada a la Vila Closa. Actualment forma part de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya.

Can Robert

Casa datada del 1792, segons està inscrit a la llinda del portal. S’ubica a la Placeta. El seu element més característic és la capella adossada a un lateral de la façana, dedicada a sant  Josep.

Cases del carrer Sant Martí

Al carrer de Sant Martí hi ha dues cases bessones que exemplifiquen la tipologia constructiva de la fi del segle XVIII, l’època de major puixança de la població.  Cal destacar la capelleta barroca situada enmig de les dues façanes.

Ermita de Sant Antoni

Al nord-est de la vila, a la muntanya de Sant Antoni, hi ha l’ermita de Sant Antoni, erigida l’any 1717 gràcies a la donació del seu primer ermità, Baltasar Rabassa, i l’ajut dels pescadors del poble. A l’ermita de Sant Antoni se celebra la Festa Petita del Quadre de Sant Antoni, l’11 de setembre, i el Dimarts de Pasqua (festa local); després de la Setmana Santa, és tradició organitzar-hi sardanes i diades castelleres.   A tocar de l’ermita de Sant Antoni hi ha una antiga torre de guaita. En l’actualitat funciona com a centre emissor de diferents freqüències de ràdio.

L'antiga Muralla

El conjunt medieval d’Altafulla, la Vila Closa, estava emmurallat i fortificat. De les antigues muralles, remodelades durant els segles XVII i XVIII, se’n pot resseguir el perímetre,  especialment per la banda de ponent, voltant el castell. Es conserven restes importants, com les dues torres cantoneres. Darrera de l’església reposa també un bloc de pedra de Colsero de l’època romana.

Els portals

Del nombrós conjunt de cases del segle XVIII que conformen la Vila Closa, en podem destacar els portals, molts dels quals estan datats i ens permeten observar la seva evolució al llarg del segle.

Monument als Castells

Obra feta amb argila cuita que representa, a escala natural, un pilar de vuit amb folre i manilles commemoratiu del pilar que l’any 1878 la Colla Vella dels Xiquets de Valls va aconseguir en aquesta mateixa plaça. El monument es troba encastat en un dels angles de la plaça del Pou i va ser inaugurat l’any 1989. És obra de l’artista local Martí Royo.

Les eres, les pallisses i les barraques de pedra seca

En un poble eminentment agrícola, com ho va ser Altafulla a principi del segle XX i els anteriors, a més de les construccions destinades a habitatge n’hi ha tot un seguit relacionat amb l’explotació agropecuària. Moltes d’aquestes construccions pertanyen al patrimoni d’una cultura agrària, avui desapareguda.

Avui dia, la majoria s’han convertit en equipaments municipals, com ara la Mostra d’Altafulla, que engloba la història i la vida rural del municipi, o la pallissa de l’Era del Senyor, o es fan servir com a locals i seus per a les entitats culturals, socials i esportives de la vila.