ON ANAR

La Vila Closa, el passeig de Botigues de Mar, la Vil·la romana dels Munts, la ronda verda, l'espai natural del riu Gaià...​​​​​​​

Què fer a Altafulla


Visites guiades al Barri Marítim i la Vil·la romana dels Munts

Les visites guiades al Barri Marítim i a la Vil·la romana dels Munts es converteixen en una visita al passat romà d’Altafulla i en un recorregut gratificant pel singular barri de Botigues de Mar.

Durant el segle XVIII van anar construint-se, arrenglerats davant la sorra de la platja, petits magatzems on els pescadors desaven els estris de feina i els comerciants emmagatzemaven els productes destinats a les colònies. El barri de les Botigues va sorgir a començament del segle XX, quan aquells antics magatzems es van anar transformant en habitatges i utilitzant com a residències d’estiueig.

Les visites s’han de reservar prèviament a l’Oficina de Turisme, que s'ubica a la Pallissa de l'Era del Senyor, al carrer Camí de l'Ermita, s/n (Tel: 977651426).


Visites guiades a la Vila Closa

La Vila Closa és l’antic nucli medieval emmurallat. La major part de les cases que s’hi poden contemplar van ser bastides durant el decurs del segle XVIII. L’any 1998 la Generalitat de Catalunya va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el seu conjunt historicoartístic. 

De les antigues muralles, remodelades durant els segles XVII i XVIII, se’n pot resseguir el perímetre,  especialment per la banda de ponent, voltant el castell. Es conserven restes importants, com les dues torres cantoneres. Darrera de l’església reposa també un bloc de pedra de Colsero de l’època romana.

Un màgic passeig per la història d'Altafulla i els seus racons més emblemàtics, amb visita inclosa a l'Església de Sant Martí. Horari d'estiu: dilluns a les 19:00 h. Horari d'hivern: Primer dissabte del mes a les 11:00 h. Durada: 1:30 h. Preu: 4 €. Punt de trobada: Porta reixada del Castell. La visita s’ha de reservar prèviament a l’Oficina de Turisme. Tel: 977651426. En cas de pluja, la visita quedarà ajornada. Entrada lliure per als menors de 12 anys.


Visites guiades a la Vil·la romana dels Munts

Al voltant de la gran ciutat romana de Tàrraco van anar fundant-se nombroses vil·les dedicades a l’activitat agrícola i al lleure. Una d’elles és la vil·la dels Munts, situada molt a prop de la platja d’Altafulla i construïda al segle I dC. Hi va residir Valerius Avitus Caius, gran mandatari de Tàrraco, i la seva esposa, Faustina.

El 1967, se’n va fer càrrec el Museu Arqueològic de Tarragona, que en va iniciar les excavacions i que custodia bona part dels valuosos materials trobats. Actualment, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona organitza visites guiades teatralitzades durant l’estiu. La vil·la romana dels Munts forma part del conjunt arqueològic de la Tàrraco romana, que ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. La vil·la està oberta durant tot l’any, a excepció dels dilluns. Podeu fer les vostres reserves al telèfon 977251515 o al portal web www.mnat.cat.

Visites guiades a la Vila Closa, als Munts i al Barri Marítim

Altafulla és un poble emblemàtic i privilegiat de la Costa Daurada, on es pot gaudir de la tranquil•litat i la bellesa d’una vila amb un gran patrimoni artístic i cultural, i que reuneix molts vestigis que parlen de la seva història: la Vila Closa, la vil·la romana dels Munts (declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO) i el passeig marítim, i on al mateix temps es pot gaudir d’activitats esportives, culturals i festives durant tot l’any.

Les visites guiades a la Vila Closa, als Munts i al Barri Marítim permeten gaudir d’un dia sencer a Altafulla visitant el nostre passat romà de la vil•la romana dels Munts, passejant per Botigues de Mar i fent un tomb per la Vila Closa, el nucli antic medieval d’Altafulla.

Les visites s’han de reservar prèviament a l’Oficina de Turisme, que s'ubica a la Pallissa de l'Era del Senyor, al carrer Camí de l'Ermita, s/n (Tel: 977651426).


La platja del Canyadell

La platja del Canyadell d’Altafulla gaudeix d’una gran qualitat i tranquil·litat, per la seva sorra fina i daurada, acompanyada d’un bon clima mediterrani, i pel seu singular espai reduït i semiurbà. És una petita cala al redós del Roquer de Torredembarra, amb una longitud de 60 metres i una amplada de 35.

És un espai natural compartit entre Torredembarra i Altafulla. Ha estat premiada com a “platja verge” pel Grup Ecologista de Tarragona i l'Ebre d'Ecologistes en Acció de Catalunya (GETE-EeAC). Ben aprop, s’hi troba la Finca Canyadell, un espai municipal recuperat per l’Ajuntament d’Altafulla,que s’ha convertit en l'Escola de Naturalistes del Corriol i la finca del Canyadell. Està custodiada pel Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (Gepec-EdC).

Visites guiades al Castell d'Altafulla

El Castell d'Altafulla, de titularitat privada i propietat del Marquès de Tamarit i família dels Montserrat, és visitable al públic general des de l’octubre de 2019 arran de l'acord que es va tancar entre la propietat del Castell, l’Ajuntament d’Altafulla i la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, tal i com així ho confirma una resolució amb data de 7 de maig de 2019, que obliga a fer visitable un edifici declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional segons la Llei 9/1993 sobre el patrimoni cultural català, com és el cas del Castell d’Altafulla.

El Castell d’Altafulla o palau dels Montserrat, que data de l’any 1059, és un gran edifici de planta poligonal irregular amb cossos sobresortints a les cantonades a manera de torres coronades per merlets, i diferents elements arquitectònics que li donen un aspecte de fortalesa. 

Al centre disposa d'un pati interior la part alta del qual té una magnífica galeria renaixentista. En el seu estat actual és difícil entreveure si conserva elements arquitectònics d'època romànica, ja que la construcció ha sofert nombroses modificacions al llarg del temps, sobretot al segle XVII, moment en què es va renovar la major part de la seva estructura.

La visita, amb una durada d’uns 30 minuts, es realitza el primer dimarts i l'últim dissabte de cada mes, a excepció de la Setmana Santa i l'estiu períodes en què resideix la família propietària. Recorre el jardí de davant de la façana nord, els espais comuns de la planta baixa del pati d’armes, l’escala entre planta baixa i planta primera i el replà de l’escala amb galeria renaixentista ubicat a la planta primera. La visita s’ha de reservar prèviament a l’Oficina de Turisme. Tel: 977651426



La platja d'Altafulla

La platja d’Altafulla és un dels atractius més importants del municipi. De gran qualitat, per la seva sorra fina i daurada, i acompanyada d’un bon clima mediterrani, ofereix als visitants la possibilitat de gaudir tot l’any del mar, la natura i els esports en família. La nostra platja és guardonada cada any amb el distintiu de qualitat Bandera Blava. La platja d’Altafulla s’estén des del cap Gros fins a prop de la Roca del Gaià. Té una longitud d’uns 1.100 metres i una amplada de 20. Disposa d’accés per a persones amb mobilitat reduïda i serveis de socorrisme. A la platja, hi trobem el Club Marítim Altafulla, fundat el 30 de juliol de 1973. L’edifici s’ubica al tram final del jardí de l’Hort de les Bombes, a tocar de la platja. D’entre les modalitats d’esport nàutic que s’hi practiquen, en destaca la vela. Ha acollit campionats de Catalunya, d’Espanya i del món.


Per fer a peu o en bicicleta


Museu Etnogràfic d'Altafulla

El Museu Etnogràfic d’Altafulla compta amb diferents elements d’identitat pròpia de la vida rural i l’economia del municipi, recuperats i restaurats pel veí d’Altafulla i artesà, Salvador Gatell, l’any 2008. S’hi poden trobar unes 1.000 peces dels dos darrers segles, amb un ampli ventall d’objectes i elements, des dels més curiosos fins als més quotidians, del món de la pagesia. Des d’una sínia de sang a la tradicional aixada, són algunes de les joies que s’hi apleguen.

Gràcies a una xarxa de persones voluntàries, amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Altafulla, el museu està obert tots els dissabtes, de 17:30 a 19:30h; i els diumenges, d'11 a 13:30h. Està ubicat a la Pallissa de l'Era del Senyor, al Camí de l'Ermita, 10.

El museu es troba momentàniament tancat per les restriccions de la Covid-19.


La desembocadura del riu Gaià

La desembocadura del riu Gaià va ser inclosa l’any 1992 dins el Pla d’Espais d’Interès Natural i forma part de la xarxa de zones humides de la Catalunya meridional. Posteriorment, i per la seva riquesa faunística, va ser declarada Reserva Natural de Fauna Salvatge l’any 1995. El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya va incloure aquest espai natural dins de la Xarxa Natura 2000. Faunísticament, podem destacar la gran quantitat de petits ocells que viuen en els diversos hàbitats que els ofereix el Gaià. Pel que fa als mamífers, destaquem la gran quantitat de talpons, la forta densitat de conills i la presència quasi anecdòtica de la guineu, el toixó, la mostela i la fagina. També hem de fer esment dels nombrosos esquirols que viuen a les capçades de la pineda de pi blanc, prop de la desembocadura del riu.

Actualment s’hi estan duent a terme diversos projectes prou interessants, com són la recuperació del bosc de ribera, la consolidació d’una petita població de tortuga de rierol, la recuperació de les sèquies de reg i l’ordenació dels camins. L’Associació Mediambiental la Sínia d’Altafulla és la responsable de custodiar el tram final del riu Gaià. L’entitat ofereix serveis i activitats adreçades a les escoles, associacions de pares i mares, famílies i visitants, i organitzen visites guiades per a grups.

La Ronda Verda del Baix Gaià

Un dels altres recorreguts interessants d’Altafulla és la Ronda Verda del Baix Gaià, que es pot fer o bé amb bicicleta o bé a peu. Comencem des de l’entorn de l’ermita de Sant Antoni d’Altafulla, on podem completar una xarxa de camins rurals d’uns 30 quilòmetres que connecta diferents poblacions que formen l’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià, i que potencia els recursos naturals, paisatgístics i turístics de la zona. Durant aquest recorregut, podem apreciar també la Ruta dels Castells del Baix Gaià, un nombrós grup de fortificacions que evidencien el passat romànic i medieval del territori.


L’Ajuntament d’Altafulla va impulsar l’any 2012 la I Marxa dels Castells del Baix Gaià, una ruta social i esportiva per alguns dels indrets més especials de la zona. La caminada recorre els castells d’Altafulla, Ferran, la Riera (Castellot), el Catllar i Tamarit. Tot el recorregut té com a eix central la llera del riu Gaià, i un dels punts de pas és la mateixa desembocadura del riu. Se celebra el darrer diumenge de gener.



Quatre camins cap a Torredembarra

El camí s’inicia a la Plaça del Pou d’Altafulla i discorre seguint les hortes que encara perduren al nostre terme municipal. Al llarg del recorregut podrem contemplar l’Oliverot, un arbre monumental amb una edat estimada de més de 600 anys, murs de pedra seca i la major part dels conreus del municipi, fins arribar al veí poble de Torredembarra.

Camí de Sant Antoni cap a La Coma

Amb sortida a l’emblemàtic Castell dels Montserrat, el camí s’endinsa en el pulmó verd d’Altafulla, la Muntanya de Sant Antoni, amb vegetació rica en plantes aromàtiques i bosc de pi blanc. L’ermita de Sant Antoni és el lloc de referència d’aquest parc forestal del nostre poble i un bon mirador des d’on contemplar el seu entorn.


De la llera del riu Gaià a la Riera

El camí fa un agradable tomb que uneix Altafulla amb La Riera de Gaià, resseguint la llera del riu Gaià en el seu curs baix, envoltat de vegetació típica de ribera. Aquest camí voreja tota la Muntanya de Sant Antoni per la seva cota més baixa i ens permet entendre la importància d’aquesta per al nostre poble.

Camí de Brises del Mar cap a la Pobla de Montornès

També amb sortida al Castell dels Montserrat, el camí uneix la part històrica del poble amb la urbanització de Brises de Mar, al nord del municipi, i segueix en direcció a la veïna Pobla de Montornès. Pel camí descobrirem les barraques de pedra seca, construccions realitzades de forma tradicional sense la utilització d’argamassa i que tradicionalment han servit de refugi de pastors i magatzems agrícoles.

Camí de Ferran cap al Mèdol

Aquest camí suposa la connexió natural dels nostres camins amb els de l’Anella Verda de Tarragona. Aquest recorregut ens apropa al nostre veí Ferran petit barri de Tarragona amb un gran encant i una mica més enllà amb la cantera romana El Mèdol, amb un microclima que afavoreix una vegetació molt especial.

Camí de Cametes cap a Tamarit

El recorregut connecta en un agradable itinerari Altafulla amb l’espai protegit de la desembocadura del riu Gaià, amb la seva fauna i vegetació protegida, i el magnífic Castell de Tamarit, a tocar de les aigües de la Mediterrània. A mig camí hi trobareu informació sobre l’espai natural a l’Hort de la Sínia. Un passeig per a gaudir tota la família.

Anar de compres

Al barri marítim trobem la zona comercial més extensa del municipi, tot al voltant de la plaça dels Vents. Trobem botigues de moda, establiments de records, quioscos, forns de pa, farmàcia i petits comerços de serveis, com ara d’alimentació, bancs i caixes, perruqueria i estètica...

A la part alta del municipi, i tocant a la Vila Closa, també podem trobar una altra zona comercial, la que concentra principalment el carrer Mossèn Miquel Amorós, on s’ubiquen diferents comerços amb una àmplia oferta de serveis durant tot l’any.

Activitats, fires i festes


Camí de Ronda als Munts

Des del Passeig Botigues de Mar ens aproparem a la Vila Romana dels Munts i podreu descobrir el nostre passat romà. A més, resseguint la línia de costa hi trobareu la Platja del Canyadell i una mica més enllà el far de Torredembarra, el darrer construït a Espanya, l’any 2000. El camí també dóna l’opció d’apropar-se a la desembocadura del riu Gaià, en direcció contrària a la Vila Romana dels Munts.

Primer Bany de l'Any

1 de gener

És el primer bany de l'Any Nou. Se celebra davant del Pont de Mar i acaba amb una xocolatada. Està organitzat pels Atletes i l'Ajuntament d'Altafulla.

Marxa Castells del Baix Gaià

Últim diumenge de gener

És la Marxa Castells del Baix Gaià, una prova no competitiva que transcorre per les fortificacions del territori amb una distància d'uns 27 km.

Altafujazz

Primer dissabte de cada mes

És el cicle de música jazz d'Altafulla que té lloc a la Pallissa de l'Era del Senyor. Està organitzat per Oil Jazz i l'Ajuntament d'Altafulla.

Carnaval

Finals de febrer

És la Festa de Sa Majestat Carnestoltes on la disbauxa i les disfresses envaeixen el municipi durant una setmana.

Festival Barnasants

Febrer - Abril

És el festival de cançó d'autor dels territoris de parla catalana, alguns dels concerts del qual tenen lloc al Casal La Violeta.

Camí de la Creu

Setmana Santa

És el Viacrucis Vivent d'Altafulla on la Vila Closa i el seu entorn recorden mitjançant el teatre popular la vida i la mort de Jesús.

Cursa 1 de Maig

1 de Maig

És la cursa atlètica que organitzen els Atletes d'Altafulla i l'Ajuntament de 5 km per la Vila Closa i l'entorn del Castell.

Nit de bruixes

Tercer cap de setmana de juny

És la fira de bruixes i el mercat esotèric que se celebra al juny pels carrers i les places de la Vila Closa, com a poble encantat.

Diada de les Cultures

Mitjans de juliol

Diada castellera per excel·lència a la plaça del Pou. Actuació dels Castellers de Vilafranca, Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Castellers d'Altafulla.

Altacústic

Tercer cap de setmana de juliol

És el Festival de Música Independent d'Altafulla. Té lloc a la Vila Closa i durant tres dies es programen diferents concerts en acústic de grups populars i emergents.

Festival Internacional de Música

Agost

És el Festival Internacional de veu i música de cambra d'Altafulla, que té lloc a l'emblemàtica plaça de l'Església amb artistes d'arreu del món.

Nit de piano i poemes

Finals d'Agost

Té lloc a la plaça de l'Església i es tracta d'un binomi entre música, veu i piano, i un recital de poemes amb artistes locals.

Fira d'Artesans

Agost

És la fira per excel·lència d'Altafulla. Cita ineludible per als amants de l'artesania de qualitat i de casa nostra. Està organitzada pel Col·lectiu d'Artesans i l'Ajuntament.

Festa de les Cultures

Setembre

Una jornada de gastronomia i intercanvi cultural d'entre les diferents i diverses cultures que enriqueixen el teixit social d'Altafulla.

Festa "La Petita" de Sant Antoni

Setembre

És la festa major petita de Sant Antoni d'Altafulla i l'11 de Setembre, Diada Nacional de Catalunya.

Jornades Gastronòmiques

Octubre

Mostra gastronòmica de la diversitat de restaurants d'Altafulla on el producte diferenciat és la garrofa, ben arrelada al nostre territori.

Festa de l'Olla

Març

Durant tot un matí, al Parc del Comunidor, se celebra un dinar de germanor amb el plat típic d'Altafulla, l'Olla. Està feta a base de conill, pollastre i porc amb patates i cigrons. El seu secret culinari és una especial salsa de romesco que s'hi afegeix. Aquesta tradició es remunta al mandat del primer ajuntament democràtic amb l'alcalde Joan Pijuan.

Teatre "Escena Altafulla"

Finals de juliol

Cicle de teatre a la Vil·la romana dels Munts i al Parc Voramar, a peu de la platja. Combina les diferents arts escèniques interpretades pels millors artistes del moment, amb el ric patrimoni històric del municipi com la vil·la dels Munts, Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

Festa Major de Sant Martí

11 de Novembre

Sant Martí és el patró d'Altafulla. Durant tres setmanes, el municipi es vesteix de gala per honorar-lo amb un programa carregat de tradició, costums, festes i esport.

Cursa de Tardor

1 de Novembre

És la Cursa de l'1 de Novembre que organitzen els Atletes d'Altafulla i l'Ajuntament on es recorre l'entorn natural del municipi.

Fira de Nadal i Reis

Desembre i Gener

S'organitza a mitjans de desembre al voltant de les festes de Nadal amb actes com el cagatió i la cantada de nadales. També es dóna la benvinguda als Reis d'Orient i s'organitza el Parc de Nadal al Pavelló.

Pleamar Vintage Market

Març - Abril

És el primer mercat d'artesania i productes vintage de la Costa Daurada. Parades, atraccions infantils, concerts. Organitzat per l'Associació Pleamar i l'Ajuntament d'Altafulla.