Notícies

23/12/2016

L’Ajuntament d’Altafulla dedica una aula del Centre de Formació Aldara a Marta Ribas


L’Ajuntament d’Altafulla ha descobert aquest migdia una placa commemorativa que recordarà per sempre, en una de les aules de l’Escola d’Adults i Centre de Formació Aldara, a Marta Ribas Casals qui durant nou anys va contribuir a l’alfabetització en català de persones immigrants i especialment dones magrebines a Altafulla. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; el regidor d’Educació, Xavier Rofas; el coordinador de l’Escola d’Adults, Mario Visa, diferents regidors i regidores de la Corporació Municipal, així com també del seu marit, Robert Aceña, la seva única filla Aixa Aceña Ribas, i familiars, amics i alumnes.

 

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha destacat la personalitat de Marta Ribas “com una persona que ho va donar tot per Altafulla i que els seus valors ètics i morals representen avui la continuïtat de tots aquests alumnes que formen l’Escola d’Adults d’Altafulla”.

 

Per la seva banda, el regidor d’Educació, Xavier Rofas, ha volgut subratllar “l’impuls de l’Escola d’Adults d’Altafulla i especialment en la seva vessant d’alfabetitzar en català les persones estrangeres del municipi, gràcies a la seva constància i esforç”.

 

El Robert i l’Aixa, vidu i filla, respectivament, han agraït aquest reconeixement de l’Escola d’Adults i l’Ajuntament d’Altafulla; i en aquest sentit, el seu marit ha volgut recordar “l’estima que tenia la Marta pels seus alumnes i sobretot, la dedicació absoluta que hi tenia per consolidar un model d’Escola d’Adults, i que avui dia ha donat els seus fruits”.

 

Figura destacada en l’alfabetització en català de persones estrangeres

 

Marta Ribas Casals va traspassar el passat dia de Nadal, un 25 de desembre de fa un any, a l’edat de 56 anys, després de diversos mesos lluitant contra una greu malaltia deixant un llegat inoblidable. Va néixer a  Barcelona el 8 de desembre de 1959 i l’any 1994 es va traslladar a Altafulla juntament amb el seu marit Robert i la seva filla Aixa.

 

Va estudiar Sociologia a l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona, i va realitzar  una tesina sobre el comportament electoral a Catalunya en les eleccions de 1982. Els seus estudis de sociologia li van permetre treballar a l’arxiu personal del catedràtic de  Dret Constitucional José Antonio González Casanova i va realitzar diferents estudis de comportament electoral per a diferents organitzacions polítiques d’esquerres. Va  participar en un programa infantil radiofònic, El Pati Màgic, en el qual donava veu als seus propis contes que escrivia exclusivament per aquest programa. Aquest programa  s’emetia a Ràdio Obrera, però també va col·laborar a Ràdio Poble Sec i Ràdio Gramenet. Va estudiar alemany i àrab a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Tarragona. Va obtenir el certificat d’aptitud de l’EOI de llengua àrab. Va obtenir una beca, que li va permetre ampliar els seus estudis d’àrab estàndard a la Universitat del Caire. L’any 2005 va obtenir el certificat de nivell D per la Junta Permanent.

 

El 2006 va entrar a donar classes d’alfabetització, català inicial i català nivell A a  l’Escola Municipal d’Adults d’Altafulla, on principalment va ajudar a alfabetitzar en català a persones estrangeres i especialment dones magrebines. La recerca i la passió per les lletres i el món àrab també es va posar de manifest el 2005 en la publicació dels Estudis Altafullencs sobre el  nom  d’Altafulla,  un  topònim d’origen àrab, “altahuyya”.


L’any 2008 va ser nomenada directora de l’Escola, en la qual compartia les feines de docència d’alfabetització i català inicial, a més de la gestió. Durant l’alcaldia de Francesc Farré, va ser també gerent d’Altafulla Ràdio.Amb el suport de:
Diputació de TarragonaConsell Comarcal del TarragonèsConsorci Administració Oberta de Catalunya

Ajuntament d'Altafulla , Tots els drets reservats - Normes de privacitat - Qui som?