Notícies

14/06/2018

Altafulla ja disposa de 17 biòtops al seu litoral per a la recuperació de la fauna i flora marines


L'Ajuntament d'Altafulla, amb la col·laboració de la companyia Repsol i d'altres administracions, promou l'abalisament ecològic de la platja mitjançant la instal·lació de 10 nous biòtops artificials de cara a aquesta temporada.

El moll de Pescadors del Serrallo ha estat el lloc escollit enguany, per fer-hi la presentació de les noves boies ecològiques amb les que es determinarà la zona reservada al bany a alguns municipis de la costa tarragonina. A l'acte de presentació hi han assistit la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament d’Altafulla, Montse Castellarnau; el director de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Port de Tarragona, Joan Maria Basora; el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font, i el creador de les boies, Miquel Rota. 

Altafulla ja en suma un total de 38 boies ecològiques i 17 biòtops. Els biòtops artificials són grans peces d’obra i pedra fetes amb un ciment natural d'alta durabilitat que atreuen la flora i la fauna marines i fan que es formi un escull. Tenen una alçada d'entre 1,5 i 2 metres i la seva amplada acostuma a ser d'un metre i mig, mentre que el seu pes és d'entre 1.500 i 2.500 kg. Aquests biòtops porten una boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia que hi ha a la superfície per delimitar la zona de bany, quedi en suspensió i no malmeti el fons marí quan hi ha temporal.

Els biòtops s'instal·len de manera permanent i en acabar la temporada d'estiu, tan sols es retira la cadena i la boia de plàstic superior, la qual cosa permet que la vida marina que s'ha generat al seu voltant, no es vegi malmesa i continuï creixent, a diferència del que passava amb els tradicionals blocs de formigó que es posaven i treien a l'inici i final de cada temporada d'estiu. Així doncs, amb el nou sistema de boies ecològiques, la base queda al fons del mar i a l'inici de cada temporada uns submarinistes localitzen per GPS la posició exacta, per col·locar-hi novament una boia de superfície. 

Pel que fa al finançament del projecte, Repsol es fa càrrec dels biòtops, mentre que els ajuntaments financen el manteniment del material i la instal·lació i desinstal·lació de la part que va des de la boia intermèdia fins a la superfície.

Els parcs de biòtops

Altafulla disposa de parcs de biòtops, és a dir, d'una extensió de terreny on hi ha diversos biòtops submergits amb els que, a més de regenerar i conservar la flora i la fauna marines de la zona, es busca apropar el mar als seus visitants a través de diferents activitats aquàtiques i d'educació i sensibilització en favor de la conservació del medi marí.

Aquests parcs de biòtops tenen una extensió de 200 metres quadrats. El d’Altafulla està a uns 5,5 metres de profunditat dins la zona de bany i a uns 200 metres de la costa.Amb el suport de:
Diputació de TarragonaConsell Comarcal del TarragonèsConsorci Administració Oberta de Catalunya

Ajuntament d'Altafulla , Tots els drets reservats - Normes de privacitat - Qui som?