Notícies

11/04/2017

L’Ajuntament d’Altafulla instal·la un panell informatiu dels banys romans vinculats a la Vil·la romana dels Munts


L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i la regidora de Via Pública i Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, han presentat aquest matí el nou panell informatiu que s’ha instal·lat en els banys romans que se situen a la platja d’Altafulla i que s’integren dintre de la Vil·la romana dels Munts, en el marc d’un procés de posada en valor i restauració d’aquest edifici integrat en el conjunt arqueològic de Tarraco declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO. Aquest projecte està liderat conjuntament pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, en la seva àrea d’activitat de Costes i Medi Marí.


Després d’uns mesos treballant en la neteja i descoberta de l’espai a través del voluntariat, s’ha començat aquest procés d’instal·lació d’elements informatius perquè el visitant de la zona tingui coneixement de la rellevància història i patrimonial d’aquest indret, únic a la Costa Daurada. L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha destacat que l’acte d’avui “és un primer pas d’un procés que ha de ser més llarg per tal de dignificar un espai que durant molts anys ha estat abandonat i no se li donava la importància que té”.


Aquesta primera passa ha de culminar, segons l’alcalde Fèlix Alonso, amb un recorregut per als visitants que ha d’enllaçar els banys romans amb el Camí de Ronda i la Vil·la romana dels Munts que és com originàriament s’estructurava. A més, ha remarcat que aquest recorregut “enllaçarà el patrimoni amb la costa en un espai únic”. El cost final d’aquest procés de museïtzació seria d’uns 500.000 euros. L’alcalde d’Altafulla ha recordat que no es fixen terminis, ja que bona part del finançament d’aquests treballs dependran del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.


Aquestes restes romanes corresponen a uns banys romans privats vinculats a la propera Vil·la romana dels Munts d’Altafulla. Adossat al mur romà de la base de l’escala d’accés a la platja, es pot identificar un espai de planta rectangular que devia correspondre al caldarium (sala calenta), on es conserva en molt bon estat la banqueta correguda esglaonada, que servia per circular i seure al voltant de l’estança.


Al cantó sud-est d’aquest àmbit hi ha també dos espais petits de planta semicircular (exedres), probablement petites piscines lligades amb l’espai anterior. Més al sud-oest es localitzen les restes d’un altre espai. Amb molta probabilitat es tracta del frigidarium (sala freda) del conjunt termal.


Actualment l’Ajuntament d’Altafulla ha engegat un procés per a la posada en valor i restauració d’aquest edifici integrat en el conjunt arqueològic de Tarraco declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO. 


Amb el suport de:
Diputació de TarragonaConsell Comarcal del TarragonèsConsorci Administració Oberta de Catalunya

Ajuntament d'Altafulla , Tots els drets reservats - Normes de privacitat - Qui som?