Notícies

23/02/2017

L’Ajuntament i la Parròquia de Sant Martí presenten les obres de restauració del Fòrum, datat del segle XVI


L’Ajuntament d’Altafulla i la Parròquia de Sant Martí han presentat aquest migdia la finalització de les obres de restauració del Fòrum Parroquial, edifici construït el 1716, i que, amb el pas del temps ha passat de ser la casa rectoral a una sala d’exposicions (el 1964 se la va batejar amb el nom de Fòrum per artistes locals d’Altafulla a proposta d’Antoni Gelabert, mestre gravador) acuradament restaurada respectant l’estructura medieval de l’edifici, situat a la Vila Closa. L’acte ha comptat amb l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; la regidora d’Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo; Jaume Gené, mossèn de la Parròquia de Sant Martí, i el Mestre d’Obres d’Altafulla, Enric Barceló.

 

L’encàrrec de les obres, a càrrec de la Parròquia de Sant Martí, ve donat per la degradació dels acabats superficials de les parets interiors a causa de la falta de manteniment i la humitat, així com també per l’erosió dels murs de pedra i argamassa. Així ho ha confirmat Mossèn Jaume Gené, que ha volgut agrair també la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla i la Diputació de Tarragona per al finançament de les obres.

 

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha qualificat el Fòrum “com el bressol de la cultura d’Altafulla”, i ha sentenciat: “És la nostra responsabilitat apostar i conservar el patrimoni arquitectònic i cultural del municipi, a més, d’un espai des d’on neixen moltes manifestacions culturals de les entitats del poble”.

 

Per la seva banda, la regidora d’Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, ha recordat que “aquesta actuació segueix la línia de recuperació d’espais emblemàtics del municipi com les pallisses, el Canyadell, els banys romans, les eres i el mateix Fòrum que formen part de tot el conjunt arquitectònic i emblemàtic del municipi”.

 

Les obres de restauració han consistit en sanejar totes les parets per evitar el despreniment progressiu de les juntes, i eliminar al màxim els revestiments existents per permetre que les parets puguin transpirar millor, i el seu comportament sigui més adient per afrontar la humitat, tal i com ha explicat Enric Barceló, Mestre d’Obres.

 

En totes aquestes actuacions, s’ha respectat la construcció inicial, tal i com marca la normativa municipal vigent per a la protecció del conjunt medieval de la Vila Closa. Aquestes accions han anat a càrrec del Mestre d’Obres d’Altafulla, Enric Barceló; i el projecte de restauració és de l’arquitecte, Xavier Mercadé.

 

El cost de les obres ha ascendit als 14.520 €, finançats per la Parròquia de Sant Martí, amb una subvenció de l’Ajuntament d’Altafulla, en el marc de la protecció del Patrimoni Arquitectònic d’Altafulla, de 6.000 €; i una altra ajuda de la Diputació de Tarragona, de gairebé 6.000 € més. La durada de la intervenció ha estat d’un mes i mig.

 

La casa consta de planta baixa, pis o golfes. Té una característica que fa que es diferenciï dels altres habitatges de la Vila Closa, i és que tota ella està feta amb maons plans. Només té una porta d’accés, amb forma arquitravada i emmarcada per dovelles de maons que s’alternen segons les seves dimensions. Als baixos de la casa hi ha cinc sales a diferents nivells, amb tres arcs gòtics i un altre d’estil català del segle XVI. Cal destacar també el balcó artístic de ferro forjat. El Fòrum és un dels elements destacats de la Vila Closa, nom que al•ludeix al recinte medieval emmurallat, declarada l’any 1998 com a conjunt historicoartístic per la Generalitat de Catalunya.
 

Amb el suport de:
Diputació de TarragonaConsell Comarcal del TarragonèsConsorci Administració Oberta de Catalunya

Ajuntament d'Altafulla , Tots els drets reservats - Normes de privacitat - Qui som?