Altafulla acollirà el proper 17 de maig la 3a Trobada Catalana de PTTa, la malaltia rara que sense tractament pot assolir fins a un 90% de mortalitat

A càrrec de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears amb l'aval de la Societat Catalana d'Història de la Medicina, Societat Catalanobalear de Transfusió Sanguínia

 03 MAIG 2024


Programa de la jornada.

Hi ha malalties on un diagnòstic precoç és la millor resposta per evitar possibles seqüeles, i fins i tot, la mort. És el cas de la Porpra Trombocitopènica Trombòtica adquirida (PTTa), una malaltia hematològica rara que, sense tractament, pot portar a la mort fins al 90% dels pacients, sovint abans de les primeres 24 hores.

És per això que els episodis amb què cursa la patologia són considerats emergències mèdiques: perquè el seu curs natural sense tractament pot ser letal en la majoria dels casos.

S’estima que, a l’Estat, unes 200 persones pateixen un episodi agut de PTTa cada any. Més habitual en dones sanes de mitjana edat -entre els 40 i els 50 anys- que en homes, la Púrpura Trombocitopènica Trombòtica adquirida es manifesta quan es produeix una disminució greu de l'activitat de l'enzim ADAMTS13.

Una deficiència que causa microtrombes a la microvasculatura en els vasos sanguinis de tot el cos, disminució de les plaquetes (trombocitopènia greu) i destrucció de glòbuls vermells (anèmia hemolítica microangiopàtica), motivant una isquèmia generalitzada i, en conseqüència, dany orgànic. Però un dels símbols més visibles de la patologia és l'aparició de punts de color morat sota la pell dels pacients, com ara cardenals. D'aquí el nom de porpra.

De tot això i més, se’n parlarà en la ‘3a Trobada Catalana de PTTa: Passat, present i futur’, que tindrà lloc a Altafulla, el proper 17 de maig, de 9 a 14 hores a l’Altafulla Mar Hotel, al barri marítim. S’hi aplegaran especialistes mèdics d’arreu de l’Estat en què tractaran casos pràctics.

L’organització de la trobada va a càrrec  de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears amb l'aval de la Societat Catalana d'Història de la Medicina, Societat Catalanobalear de Transfusió Sanguínia, i la col·laboració de Sanofi i l’Àrea de Salut de l’Ajuntament d’Altafulla.

La trobada també servirà per a fer un acte homenatge al Dr. Eli Moschcowitz (2 d'agost de 1879 - 23 de febrer de 1964), un metge nord-americà conegut pel seu paper en el descobriment de la porpra trombocitopènica trombòtica (PTT), que originalment es va anomenar "síndrome de Moschcowitz". De fet, aquest 2024 se celebraran els 100 anys de la primera descripció de PTTa per part del científic nascut a Giralt, Hongria.

Precisament, la jornada es dividirà en dos grans blocs: el primer, on es farà referència al centenari del descobriment de la malaltia i la seva història; i el segon, es profunditzarà en les alternatives tècniques per al seu tractament en el present i de cara al futur. Es farà a través de ponents d’altíssim nivell provinents d’hospitals de referència com l’Hospital Clínic de Barcelona, la Vall d’Hebron, Bellvitge i l’Hospital de Sant Pau.

Les inscripcions s’han de fer telemàticament a través del següent enllaç: https://inscripcions.academia.cat/form.php?id=2590&lang=es-CA

Joan Cid Vidal, un dels impulsors de la jornada 

El Dr. Joan Cid Vidal, juntament amb el Dr. David Valcárcel, és un dels impulsors d’aquesta jornada que té com a objectiu donar a conèixer aquesta malaltia estranya i recaptar fons per a la seva contínua investigació. El Dr. Joan Cid Vidal és Doctor en Medicina i Cirurgia, i Especialista en Hematologia i Hemoteràpia. Actualment és Director Mèdic de la Unitat d'Afèresi i Teràpia Cel·lular i Director del Banc de Progenitors Hematopoètics del Servei d'Hemoteràpia i Hemostàsia de l'Hospital Clínic de Barcelona. També és tutor de residents d'hematologia i hemoteràpia.

Ha estat coeditor del llibre “Blood Component Preparation” publicat el 2021 per l'Associació Americana de Bancs de Sang (AABB), editor sènior del llibre “Principles of Apheresis Technology” publicat per la Societat Americana d'Afèresi (ASFA) el 2024 i és editor sènior de la revista “Transfusion and Apheresis Science”.  

 

Descarrega't el programa.